UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці за кордоном: як вони можуть отримати допомогу у Польщі

В першу чергу це стосується пошуку тимчасового житла.

Багато українців були змушені виїхати за кордон, рятуючись від війни. За даними ООН, найбільше українських біженців зі статусом тимчасового захисту, перебуває в Польщі.

Читайте також: Українські біженці у Польщі: скільки з них хочуть залишитися в країні

З метою допомоги громадянам України, які приїхали до Республіки Польща, рятуючись від війни Посольством України в Республіці Польща було підготовлено алгоритм дій в разі необхідності знайти тимчасове житло та отримати допомогу.

Покрокова інструкція пошуку допомоги у Польщі

Оскільки з 1 травня 2023 року тимчасово переміщені особи, які перебувають у Республіці Польща 180 днів, повинні покривати 75% витрат на проживання (сума становить не більше 60 злотих на особу на день) в посольстві пропонують знаходити можливості дешевої оренди житла.

Водночас, обов’язок сплачувати за проживання в Центрах для тимчасово переміщених осіб не поширюватиметься на інвалідів, дітей, осіб пенсійного віку, вагітних жінок, осіб, які мають дітей віком до одного року, опікунів (не менше трьох дітей), а також осіб, які перебувають у складному матеріальному становищі. Кожна ситуація розглядається окремо.

Українські біженці, які на даний час проживають у Польщі, помилково все частіше втрачають статус UKR, хоча дотримуються всіх правил, передбачених польською владою. Нагадаємо, як українці помилково можуть втратити статус UKR і що робити.