UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці в прикордонних районах живуть реаліями Білорусі та РФ – голова Держспецзв'язку

А про події у рідній країні дізнаються за два-три тижні.

Українці у прикордонних районах Волині, Рівненської, Чернігівської та Житомирської областей перебувають в інформаційному порядку сусідніх Росії та Білорусі - у 50-70 кілометрах від кордону українське телебачення відсутнє, повідомив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь.

За його словами, від початку року до Держспецзв'язку звернулися губернатори цих регіонів з проханням налагодити україномовне мовлення в прикордонних районах, пише «Інтерфакс-Україна».

«Вони (мешканці прикордонних районів - ред.) живуть в реаліях Білорусі або Російської Федерації і дізнаються про будь-які новини в Україні за два-три тижні. І переважно через викривлене бачення, що демонструється російськими телеканалами», - зазначає Щиголь.

Голова Держспецзв'язку переконаний: поширення україномовного мовлення на всю територію країни є основним завданням держави під час військової агресії.

Для цього в Україні збудують загальнонаціональну цифрову багатоканальну телемережа Multiplex MX-7, оператором якої стане державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ), що входить в сферу управління Держспецзв'язку.

Планується, що проникнення сигналу МХ-7 на тимчасово окуповані території України становитиме близько 25-30 км.

Читайте також: Скільки отримують російські пропагандисти: Навальний випустив нове розслідування

Докладніше про роль телебачення в інформаційній війні і те, як в деяких країнах із засобу інформації воно перетворилося на інструмент диктатури, читайте в статті Георгія Почепцова «Комунікативно-кулачні бої» у ZN.UA.