UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці у Фінляндії: як їм відкрити банківський рахунок

Для цього потрібно виконати певні умови.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в інші країни. Велика кількість наших співвітчизників знайшли тимчасовий прихисток у Фінляндії.  

Читайте також: Українці у Литві: яку допомогу можуть отримати біженці

Видання FinUA розповіло, як українцям відкрити там банківський рахунок. Щоб відкрити банківський рахунок, багато банків просять henkilökortti. Henkilökortti – це ідентифікаційна карта, аналог паспорта для іноземців у Фінляндії.

Цю картку треба отримувати окремо, тобто отримання тимчасового захисту або реєстрація у муніципалітеті не дає цю картку автоматично. Для її отримання треба записатися до поліцейського відділку. Це коштуватиме 50€.

Напередодні краще подзвонити соціальному працівнику центру прийому біженців. Вони порадять, в який банк звернутися в вашому районі та нададуть потрібну актуальну інформацію.

Банківський рахунок в Osuuspankki (OP) або Nordea

Щоб відкрити основний рахунок та отримати платіжну картку потрібно зробити наступне.

Банківська картка та пін-код будуть доставлені двома окремими листами на вказану вами адресу протягом двох тижнів.

Як отримати BankID

Багатьом окрім банківського рахунку потрібен ще BankID, який також працює як онлайн ідентифікація, наприклад, щоб зайти в особистий кабінет податкової.

Активувати BankID можна у відділенні банку після того, як ви оформите ідентифікаційну картку (henkilökortti, коштує 60€).

Серед вимог для отримання henkilökortti є наявність постійної адреси та муніципалітету (kotikunta). На жаль, люди з тимчасовим захистом можуть зареєструвати лише тимчасову адресу і не мають муніципалітету. Якщо ви залишитеся в Фінляндії на постійній основі, наприклад, отримавши дозвіл на проживання по роботі, тоді ви зможете отримати henkilökortti і активувати BankID.

Послуги банку платні — близко 8 євро на місяць.

Банк OP залучив перекладачів у відділення за адресою Mikonkatu 13, Helsinki для того, щоб обслуговувати українських клієнтів.

Відкрити рахунок ви можете і в інших банках, наприклад, Aktia, Säästöpankki, Ålandsbanken або S-pan.

Асоціація міст та муніципалітетів Німеччини (Städte- und Gemeindebund fordert), яка є впливовим об'єднання регіонального рівня у федеративній державі, закликає до кращої інтеграції українців-біженців. Це може передбачати зняття обов'язку знання німецької мови і інтеграційних курсів.