UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна збільшила експорт цибулі: чи вистачить її до нового врожаю

Роз'яснення дали експерти.

В Україні продовжує зростати експорт цибулі, але ціни на неї залишаються стабільними. Аналітики проєкту EastFruit розповіли, як це може вплинути на запаси та ціни на цибулю.

Експерти зазначили, що обсяги експорту цибулі з України продовжують зростати. Але оптові ціни на цибулю всередині країни продовжують залишатися стабільними на рівні 13 грн/кг або близько 35 центів США за кілограм.

Читайте також: Дорожче, ніж торік: як змінилися ціни на картоплю

Аналітики додали, що ціни на цибулю в Україні станом на початок лютого 2024 року у 2,5 раза нижчі, ніж в той самий час у 2023 році, але вони близькі до середніх багаторічних.

«Це ще раз підтверджує неймовірну ефективність українських аграріїв, які змогли всього за один рік відновити обсяги виробництва овочів, які зруйнували російські окупанти на півдні України», – йдеться у повідомленні.

Міжнародний експерт з торгівлі плодоовочевою продукцією Федор Рибалка зауважив, що кожного дня українські трейдери вивозять до 300 тонн свіжої цибулі, переважно до Румунії. Він також додав, що останнім часом відновився експорт української цибулі на ринок Молдови, де ціни динамічно зростають уже другий тиждень.

Оптовики та фермери з України, які мають цибулю високої якості у сховищах, поки що не поспішають її продавати. Переважно намагаються продавати лише ту продукцію, якість якої починає погіршуватися.

Читайте також: Зниження ціни: в Україні подешевшав популярний продукт

Аналітики додали, що внутрішній попит на цибулю зараз доволі високий, і експорт зростає, а ціни не змінюються. Це свідчить про те, що запаси продукції наразі доволі високі.

За словами експертів, багато хто в Україні вперше вирощував цибулю минулого року, що також може негативно позначитися на її придатності до зберігання.

«Тому не варто виключати цінових перепадів на ринку цибулі найближчими місяцями. Причому можливі не тільки періоди зростання цін, а й падіння, в разі якщо якість продукції при зростанні середньодобових температур повітря почне швидко погіршуватися», – йдеться у повідомленні.

Раніше завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало розповіла, як можуть змінитися ціни на борщовий набір у лютому.