UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не візьме участь у новому дослідженні PISA через війну

Результати першого такого дослідження стали справжнім шоком і продемонстрували катастрофічну ситуацію із вивченням математики у школі.

Україна через розв'язану Росією повномасштабну війну не зможе взяти участь у міжнародному дослідженні Programme for International Student Assessment (PISA), яке мало відбутися цього року.

«З високою ймовірністю не будемо проводити – це  міжнародне дослідження PISA-2022. На превеликий жаль.  І тут питання не в грошах (внесок за участь в дослідженні Україна зробила ще до війни), а в організаційній спроможності», - пояснює в інтерв’ю редакторці відділу освіти та науки ZN.UA Оксані Онищенко в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Бойко.

За умовами дослідження, в ньому мають взяти участь школярі з усіх регіонів України , з усіх типів шкіл. Але забезпечити таку вибірку під час війни неможливо.

Нагадаємо, вперше Україна взяла участь у дослідження PISA 2018 року. Його результати стали шоком – воно показало катастрофічну ситуацію із вивченням математики у школі.

Читайте також: Від чого залежить успішність підлітків Маловідомі результати PISA

В Україні вже почалося зовнішнє незалежне тестування – НМТ. Чим воно відрізняється від вже звичного нам ЗНО, як тести захищені від витоку інформації та  чи можна оскаржити результат онлайн тестування, кому і навіщо потрібна чернетка учасника тестування? На ці та багато інших питань відповідає  директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко. Відповіді у матеріалі Оксани Онищенко «НМТ замість ЗНО: все, що потрібно знати про тестування під час війни».