UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готова боротися за свої території та шукати паралельний діалог із РФ – Зеленський

Президент України зазначив, що ми бачимо підготовку до важливого, вирішального бою на сході нашої держави.

Глава української держави Володимир Зеленський заявив, що Україна готова боротися за свої території і поки що готова шукати паралельний діалог з Росією, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Україна завжди говорила, що вона готова до переговорів і буде шукати будь-які шляхи для того, щоб закінчити війну. Паралельно, на жаль, ми бачимо підготовку до важливого, а хтось каже - вирішального бою на сході нашої держави", - зазначив президент під час брифінгу з канцлером Австрії Карлом Негаммеро.

Зеленський підкреслив, що йому не хотілося б зараз брати на себе відповідальність щодо прогнозів, але констатував, що баталія буде складною.

За його словами, поки що Україна готова шукати паралельний діалог з РФ.

"Йде накопичення військ. Велика кількість військ, техніки, озброєних людей, які мають намір окупувати ще одну частину наших територій. Це буде складна баталія. Ми віримо в нашу боротьбу і перемогу. Тому ми готові боротися і паралельно шукати ті чи інші шляхи в дипломатії, які можуть зупинити цю війну. Поки що. Поки що ми говоримо і про паралельний діалог", - додав президент.

Читайте також: Подоляк про переговори з РФ: "Вони підіймають очі і кажуть, що Буча — це постановка акторів Голлівуду"

Нагадаємо, за підсумками переговорів 29 березня очільник юридичної групи на переговорах України та Росії Олександр Чалий розповів, що гарантії безпеки повинні бути аналогом 5 статті НАТО. Це означає, що напад на нашу державу вважатиметься нападом на усіх підписантів. Також Чалий зазначив, що в разі їх узгодження наша сторона погоджується на постійний нейтралітет, позаблоковість та безядерність. Але ніщо не повинно суперечити праву на вступ України до ЄС. 

Глава української делегацій Давид Арахамія розповів, кого Україна хоче бачити підписантами гарантій безпеки. Також він розповів, що дія документу не буде поширюватися на тимчасово окуповані території Донбасу та Криму, позаяк щодо них є ще не врегульовані питання.

Раніше у США заявили про готовність виступити одним із гарантів безпеки України. Потім про те саме заявили вНімеччині та Італії. Водночас заступник британського прем'єра Домінік Рааб повідомив, що Лондон розгляне запит України, однак він виключив взяття гарантій, які є у країн НАТО.