UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна домовилася про поставки вакцини проти коронавірусу від Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах – Зеленський

Зеленський назвав головну мету дорожньої карти вакцинації.

Україна домовилася про постачання вакцин проти коронавірусу виробництва Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах, заявив президент Володимир Зеленський під час виступу на форумі “Україна 30 коронавірус: виклики та відповіді”. Він також розповів скільки населення планується вакцинувати у цьому році та в першій половині наступного.

“Ми домовилися про постачання в Україну вакцини від кампаній Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах. Перший етап вакцинації почнеться вже в цьому місяці. Першими вакцину отримають наші медики, військові та нацгвардійці”, - заявив Зеленський.

За його словами, зараз в Україні пріоритетом у боротьбі з коронавірусом є вакцинація. Президент нагадав, що вже розроблено її дорожню карту для забезпечення належного та рівного доступу до вакцини для всіх жителів України.

“Її головним завданням є охоплення як мінімум половини населення України протягом 2021 і початку 2022 року”, - заявив президент.

Читайте також: Pfizer планує вдвічі скоротити час виробництва COVID-вакцини

Раніше у МОЗ заявили про те, що вже на цьому тижні очікують отримати перші заявки на реєстрацію в Україні вакцини проти коронавірусу. Зокрема, мова йде саме про екстрену реєстрацію препаратів.

У кінці січня президент Володимир Зеленський підписав закон про екстрену реєстрацію вакцини проти коронавірусу. Зокрема, проект закону пропонує ввести в національне законодавство норму так званої реєстрації під зобов'язання, яка діє в Європі. Відповідно до закону, однією з умов для екстреної реєстрації вакцини є проведення досліджень з дозволу і/або під наглядом відповідних компетентних органів в США, Великій Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Китаї, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії чи в ЄС.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що перший етап вакцинації українців від коронавірусу стартує в середині лютого, а другий етап вакцинації запланований на березень. Степанов запевнив, що Україна отримає 910 тисяч доз вакцин, в тому числі 210 тисяч доз від Pfizer в рамках глобальної ініціативи COVAX. За його словами, українці отримають паспорти про проведення протиковідної вакцинації, за прикладом європейців, які проживають в Євросоюзі.

Починаючи з весни 2020 року, Максим Степанов декларував, що веде переговори з виробниками вакцин. За цей час до грудня минулого року забезпечити населення вакцинами змогли не тільки багаті Канада, США і країни ЄС. Договори на передзамовлення уклали, наприклад, Еквадор, Коста-Рика, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Марокко.

Головний санлікар Віктор Ляшко своєю чергою повідомив, що Україна почне щеплення вакциною Pfizer, далі - AstraZeneca.

Детальніше про те, чи варто Україні сподіватися на те, що затверджений в кінці грудня минулого року план вакцинації буде виконаний, читайте в статті редактора розділу “Соціум”Алли КотлярАнтиділа”.