UA / RU
Підтримати ZN.ua

У разі відмови від територій в обмін на припинення війни громадський спротив всередині України цілком можливий – дослідження ZN.UA

Зокрема, більшість громадян у цьому впевнені.

Більшість українців могли б погодитися на переговори з РФ лише за умови повернення України в кордони 1991 року. Але, якщо влада буде вимушена піти на підписання мирної угоди з кордонами по нинішній лінії фронту, чи виникне громадянський спротив? Відповідь надала Інна Ведернікова у статті «Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками? Результати соціологічного дослідження».

В рамках соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, українцям поставили питання: «Як ви вважаєте, якщо керівництво України буде змушене підписати мирну угоду з Росією з кордонами по нинішній лінії фронту (таким чином відмовившися від окупованих територій), чи спричинить це громадянський супротив всередині України?».

У відповідь 49% опитаних зазначили, що громадянський опір таки можливий, якщо влада зважиться на подібний крок. Водночас 25% українців не очікують радикального розвитку подій у такому разі, ще стільки ж не визначилися з відповіддю.

Водночас найбільший відсоток тих, хто не піде на мітинги у разі відмови від територій в обмін на закінчення війни, на півдні – 33%. І це при тому, що по Україні середній показник 25%.

І ми пам'ятаємо, що південь більше за інших готовий до переговорів, більше за інших вірить у те, що можна домовитися з Путіним і готовий більшим для цього пожертвувати.

«Не знаю, може, вже просто зараз час запитати українську владу: а що взагалі відбувається з нашим півднем? Адже річ не в тім, що він не піде проти Зеленського, а в тім, що він є досить лояльним до Росії. Не відчуваєте? І це не звинувачення, а заклик шукати причини. Невідкладно дізнаватися, чим дихає регіон, працювати з ним, допомагати, чесно говорити про все. Тобто стати сильною державою, а не залишатися кволою владою, яка думає виключно про другий термін. Тут навряд чи врятує рейтинг президента й референдум про умови миру, на який, імовірно, зробило ставку його оточення», – пише авторка.

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Якщо почати переговори на кордонах, які є зараз, Росія через деякий час знову спробує зробити Україну залежною від себе — командир полку Калиновського

Водночас ZN.UA вперше запитало в українців, як вони ставляться до «мирного плану» Путіна, оголошеного перед Самітом миру. І більшість українців не згодні закінчити війну ціною втрати Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, 83% не згодні, аби українські військові вийшли звідти. Крім того, 84% опитаних проти того, аби Україна офіційно віддала ці області РФ.

При цьому лише 44% українців вважають, що настав час для переговорів з РФ. Водночас 76% респондентів заявили, що Путін допускає мир лише на власних умовах.

Щоправда, переговори з Путіним в Україні заборонені указом президента Володимира Зеленського. І лише 37% вважають, що цей указ треба скасувати.

Якщо ж говорити про військову перемогу над РФ, то в неї вірять 66% опитаних українців. Найменше віри у такий розвиток подій у жителів півдня.