UA / RU
Підтримати ZN.ua

У проєкті бюджету США передбачено 756 мільйонів доларів для України – Кулеба

На зміцнення безпеки – 400 млн доларів.

У проєкті американського бюджету на наступний рік передбачено загальний обсяг допомоги Україні у розмірі 756 мільйонів доларів, але мета Києва – один мільярд доларів підтримки від США залишається незмінною, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Проєкт бюджету США на 2022 рік передбачає загальний обсяг допомоги Україні 756 млн доларів, зокрема на зміцнення безпеки – 400 млн доларів. Але наша мета – 1 млрд доларів підтримки – залишається незмінною, і ми впевнено до неї рухаємось", – сказав Кулеба на онлайн-брифінгу у п'ятницю.

Міністр додав, що за лінією Державного департаменту США, Пентагону, Агентства США з міжнародного розвитку на цілі підтримки ключових реформ в Україні американська сторона виділила понад 460 млн доларів.

"Дякуючи допомозі Сполучених Штатів українці отримали близько 2 млн 200 тис. доз вакцин від Covid-19", - зазначив міністр.

Цього року було залучено додатковий пакет допомоги з безпеки США обсягом 60 млн доларів.

"Загальний обсяг матеріально-технічної допомоги Вашингтона у 2021 році становив понад 130 млн доларів. Це конкретна допомога українській армії", - уточнив глава МЗС.

Крім того, Україна отримала від США 4 військово-морські катери типу Island, нові постачання протитанкових комплексів Javelin, засоби контрснайперської боротьби, розвідки, радіоелектронної боротьби, прилади нічного бачення, оптичні засоби, засоби зв'язку, медичне майно, боєприпаси та стрілецьку зброю різних калібрів.

"Наші країни уклали понад два десятки двосторонніх договорів, зокрема рамкову угоду щодо стратегічних основ оборонного партнерства, і в наступні п'ять років вона стане наріжним каменем та покажчиком для військово-технічного співробітництва між нашими країнами, в рамках якого буде зміцнено протиповітряну оборону нашої держави, наші Військово-морські сили, кіберзахист, взаємодія розвідок, продовжиться реформа сектору безпеки та оборони", - розповів Кулеба.

Читайте також: Посол України закликав уряд Німеччини відмовитися від політики блокування і негайно надати Києву оборонне озброєння

Нагадаємо, 23 листопада держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Штати розширять санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2" - під обмеження потраплять судна, які брали участь у будівництві. 

Росія використала у власних інтересах ситуацію на світовому ринку після пандемії та знизила поставки, що стало одним із факторів вибухового зростання цін на газ у Європі. Москва дає зрозуміти європейським партнерам, що збільшення поставок газу можливе за умови схвалення сертифікації оператора "ПП-2". Докладніше про те, чого домагається Кремль, читайте у статті Михайла Гончара ""Північний потік-2": три мети Путіна і як його зупинити" у ZN.UA.