UA / RU
Підтримати ZN.ua

У поліції підтвердили допит «білоруського інформатора» у справі Шеремета

Колишній спецпризначенець Макар має статус свідка.

Українські правоохоронці допитали колишнього білоруського спецпризначенця, власника «плівок КДБ» Ігоря Макара у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомляє відділ комунікації Національної поліції України.

«Для отримання додаткової інформації, яка допоможе вийти на слід замовників зухвалого вбивства Павла Шеремета у середмісті столиці України, слідчі Нацполіції допитали чоловіка, котрий передав для опублікування вищевказані аудіозаписи», - йдеться у повідомленні.

Макар повідомив правоохоронцям додаткові факти, які можуть допомогти вийти на слід замовників цього злочину. Отримані від нього записи, зроблені у кабінеті колишнього очільника КДБ Білорусі, відправлено на фоноскопічну експертизу. Сам інформатор має процесуальний статус свідка. За його безпеку під час перебування в Україні відповідальні правоохоронці.

Читайте також: Справа Шеремета: Мінськ заявив про наявність аудіо-спростування заяв Макара

Нагадаємо, 4 січня ЗМІ оприлюднили аудіозаписи розмов з кабінету голови КДБ Білорусі в 2008-2012 роках Вадима Зайцева, з яких випливає, що питання вбивства журналіста Павла Шеремета з 2012 року перебувало «в розробці» спецслужб.

В Україні у вбивстві Шеремета підозрюють дитячого кардіохірурга і волонтерку Юлію Кузьменко, рок-музиканта і бійця ССО Андрія Антоненка і військового медика Яну Дугарь. За версією слідства, мотивом вбивства була «дестабілізація суспільно-політичної ситуації». Вірогідних замовників у поліції назвати не змогли.

28 вересня 2020 року справу Шеремета передали до суду, замовників і організаторів за час розслідування так і не встановили. Під час слідства журналісти, правозахисники і громадські активісти неодноразово вказували правоохоронцям на хибність доказової бази, на якій ґрунтуються обвинувачення.

Журналіст Павло Шеремет трагічно загинув 20 липня 2016 року в результаті підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.