UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як представникам ТрО отримати статус УБД, якщо не встигли офіційно оформитись – роз'яснення від Мінветеранів

Одним із ключових критеріїв будуть свідчення безпосередніх учасників боїв, які боронили певну ділянку фронту поряд із претендентом на статус УБД.  

Станом на 24 лютого в Україні було близько 500 тис. ветеранів війни на Донбасі, переважна більшість із них з початком широкомасштабного вторгнення знову приєдналась до лав ЗСУ або тероборони. Також нараз існує безліч невирішених ситуацій щодо надання військовим статусу учасника бойових дій. Зважаючи на те, що лінія фронту наприкінці лютого суттєво збільшилась, статус УБД надали всім, хто в критичний момент взяв до рук зброю, повідомила в ефірі телемарафону міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

"Коли почалася широкомасштабна військова агресія, ніхто не міг точно знати, куди на територію України розповсюдиться театр воєнних дій. Тому потенційно надали всім добровольцям право, а лише порядок його надання буде узгоджуватись у відповідному порядку Збройними силами", - сказала Лапутіна.

Читайте також: Тероборона "полегшила" армію РФ на новенький "Панцир С1" вартістю 20 млн доларів

Вона уточнила, що Тероборона – окремий вид збройних сил, статус УБД для таких громадян надаватиме безпосередньо Міноборони. Щоправда, спільно з Мінветеранів. Очолюване Лапутіною відомство долучатиметься до процесу оформлення документа передусім у випадках, коли захисник не встиг документально оформитися.

"Статус учасника бойових дій повинен надаватись відповідно до бойових розпоряджень. Будь який службовець не може вийти на виконання бойового завдання без бойового розпорядження. В цьому розпорядженні міститься інформація про те, куди особа їде і що вона там виконує. За результатами повернення військовослужбовця комісія Міністерства оборони або іншого силового відомства це розглядає. В Збройних силах все чітко", - роз’яснила міністр.

Читайте також: Демченко отримав статус УБД після триденного відрядження на Донбас – депутатка

Одним із ключових критеріїв будуть свідчення учасників боїв, які боронили певну ділянку фронту поряд із претендентом на статус УБД.  Надання статусу добровольцям, які не встигли оформитись, також буде вирішувати комісія.

Відповіді на всі головні запитання щодо мобілізації можна прочитати у статті Асоціації правників України "Мобілізація в Україні: кого призвуть до армії під час війни".