UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінкульті розповіли, що чекає на УПЦ МП у разі відмови від перейменування

Відповідно до закону "Про свободу совісті та релігійні організації", її діяльність може бути припинена.

Неканонічна колишня Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) повинна виконати вимоги закону про перейменування та вказати в своїй назві належність до Російської православної церкви (РПЦ).

У разі відмови від виконання вимог її діяльність може бути припинена за рішенням суду, йдеться у відповіді Міністерства культури України на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"У відповідності до частини 3 статті 16 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", у разі порушення релігійною організацією, що є юридичною особою, положень цього закону та інших законодавчих актів України її діяльність може бути припинена за рішенням суду", - йдеться в документі.

Журналісти цікавилися, яка саме процедура передбачена для релігійної організації, яка відмовилася змінювати назву згідно з вимогами закону.

"Суд розглядає справу про припинення діяльності релігійної організації порядком позовного провадження, передбаченого ЦПК України, за заявою органу, уповноваженого здійснювати реєстрацію статуту конкретної релігійної організації, або прокурора", - додають чиновники відомства.

Закон, що зобов'язує релігійні організації змінювати назву, якщо їх управління знаходиться на території Росії, набув чинності 27 грудня 2018 року. Тепер релігійні організації мають у своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вони є, і центр якої знаходиться за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Зазначимо, 31 січня набув чинності закон "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо зміни релігійними громадами підпорядкованості". Він визначає статус релігійних громад в Україні та їхнє право на зміну юрисдикції. Станом на 12 лютого до ПЦУ приєдналися понад 300 парафій УПЦ (МП) з 12 092 наявних.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Інтронізація голови ПЦУ відбулася 3 лютого, 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію Православної церкви України.

Докладніше про небезпеку здержавлення ПЦУ читайте у статті Катерини Щоткіної ""Євангеліє" від влади" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".