UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Хмельницькому продають «Молнупіравір» без реєстрації: МОЗ просить не втрачати пильність

Фальсифіковані ліки щонайменше не принесуть користі, а в найгіршому випадку можуть серйозно нашкодити здоров'ю.

Україна минулої неділі отримала першу партію препарату для лікування COVID-19 – 60 тисяч доз «Молнупіравіру». Не встигли препарат розвезти регіонами, як в аптеках вже почали з'являтися таблетки сумнівного походження. Їхній продаж виявили у Хмельницькому.

«МОЗ не має жодного відношення до цих ліків. Препарат, що знаходиться у продажу, не зареєстрований в Україні, отже, продавати його у вільному доступі заборонено», - наголошує перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда.

Незареєстрований препарат може бути фальсифікатом, а його вживання – загрожувати життю та здоров'ю, попереджають у МОЗ. За словами Комаріди, міністерство поки що не планує продавати отриманий «Молнупіравір» через аптечну мережу.

««Молнупіравір» буде доступний українцям, які його потребують, абсолютно безоплатно, тільки за призначенням лікаря», - підкреслив він.

Ліки призначають дорослим з групи ризику, у яких спостерігаються ранні симптоми коронавірусу, зокрема,  літнім людям, людям з ожирінням та захворюваннями серця. Препарат не можна буде приймати вагітним жінкам.

Ефективність «Молнупіравіру» виявилася нижче від заявленої за підсумками перших випробувань, і становить 30%. Однак препарат вже отримав дозвіл на екстрене застосування у США, Японії, Великій Британії та інших країнах. До квітня наша країна має отримати ще 240 тисяч курсів.

Нагадаємо, продаж незареєстрованих ліків порушує ліцензійні умови. За продаж фальсифікату в Україні передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність, аж до довічного ув'язнення (якщо вживання «ліків» спричинило смерть людини).

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Читайте також: В Україні змінили термін лікування при коронавірусі

Окрім «Молнупіравіру», Україна також планує закуповувати антиковідні ліки «Паксловід» від компанії Pfizer. Препарат знижує ризик госпіталізації та смерті в групах ризику на 90%, а також практично не має побічних ефектів.

Зараз в Україні поширюється хвиля «Омікрону», штам викликає легший перебіг захворювання, ніж «Дельта», що дозволяє медичній системі не колапсувати за великої кількості хворих на ковід.