UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ДБР призначили очільника відділу з розслідування "справ Майдану"

Ним став колишній заступник Романа Труби.

Керівником відділу з розслідування "справ Майдану" у Державному бюро розслідувань призначено Олександра Буряка, повідомляє пресслужба бюро.

"Завершення розслідування справ Майдану – одне з найвідповідальніших завдань, яке зараз стоїть перед Державним бюро розслідувань… Наразі триває переведення слідчих та прокурорів з Генеральної прокуратури України до нашого відділу, як це передбачено змінами до Закону України "Про Державне бюро розслідувань", - зазначив Буряк.

Хто такий Олександр Буряк: Новопризначений керівник відділу у правоохоронних органах з 1998 року. Вищу освіту здобував у Національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого у Харкові (правознавство), проходив навчання у структурних підрозділах Європейського суду з прав людини (розслідування злочинів, пов'язаних з порушенням прав людини).

Працював у столичній прокуратурі та ГПУ на посадах слідчого, старшого слідчого та слідчого в особливо важливих справах. З 2015 по 2017 рік був заступником прокурора Києва, заступником начальника управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури столичної прокуратури.

У Держбюро розслідувань обіймав посаду заступника директора ДБР, відповідав за роботу оперативних підрозділів і займався їх укомплектуванням.

Згідно з декларацією подружжю належать три земельні ділянки у Вишгородському районі на Київщині (площею від 1 до 1,6 тисяч кв. м.) та автівка Mercedes-Benz E350 2010 року випуску. Дружина правоохоронця з 2018 року користується орендованою Toyota Camry 2017 року випуску. Наталія Буряк зареєстрована у столичному гуртожитку, однак разом із чоловіком живе в орендованій квартирі площею 81,2 кв. м.

Єдиним джерелом доходу обох є заробітна платня (майже 930 та понад 517 тисяч гривень на рік відповідно), готівкою подружжя тримає 69,5 тисяч доларів, на банківських рахунках – понад 167 тисяч гривень та сім тисяч євро.

Нагадаємо, 27 грудня генеральний прокурор Руслан Рябошапка звільнив прокурорів Олексія Донського, Ігоря Земскова, Яніса Сімонова та Дениса Іванова, які протягом років вели справи Майдану.

А вже 29 грудня підконтрольними Росії терористичними угрупованнями "Л-ДНР" видали п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Докладніше про розслідування читайте в статті Євгенії Закревської "Суд у справі Майдану" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".