UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тупицький прибув до суду в супроводі охоронців

Ексочільника Конституційного суду звинувачують у злочинах проти правосуддя.

Ексголова Конституційного суду України Олександр Тупицький у вівторок, 8 червня, прибув до Подільського райсуду Києва на підготовче засідання у своїй справі, повідомляє «УНІАН».

Суддю супроводжують охоронці, перед тим, як Тупицький увійшов до будівлі, вони оглянули територію довкола суду, перевіривши її за допомогою службового собаки.

За даними журналістів, за безпеку Тупицького відповідають співробітники Управління державної охорони (раніше вони відмовлялися пускати його до будівлю КСУ - ред.). Вони охоронятимуть суддю ще рік, попри те, що президент України Володимир Зеленський підписав указ про його звільнення. Сам Тупицький вважає указ незаконним.

Кримінальну справу проти Тупицького відкрито за ч. 2 статті 384 і статті 386 (злочини проти правосуддя). За версією слідства, в жовтні 2018 року Тупицький підкупив свідка, щоб той дав фальшиві свідчення у справі про заволодіння активами ЗАТ «Зуєвський енергомеханічний завод».

Організаторами схеми із заволодіння майном заводу слідство вважає ексголову Вищого господарського суду України і самого Тупицького, який працював суддею на Донеччині.

Проти Тупицького також було відкрито адміністративну справу через конфлікт інтересів і порушення правил фінансового контролю, але Печерський райсуд Києва закрив її.

Читайте також: Адвокати Тупицького не прийшли на розгляд справи про підкуп свідка

Нагадаємо, наприкінці грудня Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади голови КСУ, а 27 березня - указ про скасування указу щодо призначення Тупицького суддею КСУ. У Конституційному суді укази Зеленського вважали незаконними і такими, що виходять за межі конституційних повноважень голови держави, згодом Тупицький подав позов до Верховного суду.

Відправною точкою конфлікту стало рішення Конституційного суду від 27 жовтня 2020 року про скасування положень антикорупційної реформи. Рішення КСУ поставило під загрозу електронне декларування та спровокувало в Україні конституційну кризу.