UA / RU
Підтримати ZN.ua

Центр громадського здоров'я перерахував можливі побічні ефекти вакцини від коронавируса

Українцям нагадали, що вакцина не може викликати захворювання.

Застосування всіх медичних препаратів може супроводжуватися побічними ефектами. І вакцини не є винятком, нагадали в Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

У відомстві перерахували побічні ефекти, які можуть проявлятися після ін'єкції вакцини від коронавіруса:

«Вакцина проти COVID-19 не може викликати захворювання», - підкреслили в ЦГЗ. А також порадили звертатися до сімейного лікаря в разі дискомфорту після вакцинації.

Читайте також: Регулятор ЄС заперечує виникнення тромбів після вакцинації

24 лютого в Україні розпочалася вакцинація від коронавірусу препаратом Covishield (торгова назва вакцини AstraZeneca, котра виробляється в Індії). Першими щеплять медиків, військових в зоні операції Об'єднаних сил і співробітників інтернатів.

Наприкінці лютого до України привезли 500 тисяч доз вакцини Covishield, ще 8 млн наша країна розраховує отримати в рамках європейської програми COVAX і 1,9 млн - купити в китайського виробника Sinovac Biotech.

За даними ZN.UA, термін придатності вакцини спливає 23 червня, і Україна може не встигнути використати всі дози, з огляду на нинішні темпи вакцинації.

Редакція ZN.UA впевнена: будь-яка доступна вакцина з доведеною ефективністю, дозволена для екстреного використання в світі і Україні, значно підвищує шанси не захворіти COVID-19 у важкій формі, тому вакцинуватися потрібно. Але, як і до будь-якого процесу, до вакцинації потрібно підходити розумно. Детальніше про прогнози і ризики вакцинації читайте в статті Алли Котляр  «Золота гора» від МОЗ».