UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трудовий договір: чи можна роботодавцю розірвати його в період тимчасової непрацездатності працівника

Роз'яснення дали у Держпраці.

В Україні трудові відносини між роботодавцем і працівником під час війни регулюються відповідним законом.

Фахівці Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, чи має право роботодавець зі своєї ініціативи розірвати трудовий договір з працівником у період його тимчасової непрацездатності.

Читайте також: Трудові відносини: чи зараховується період мобілізації до стажу для щорічної відпустки

Фахівці пояснили, що відповідно до вимог статті 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність.

«Отже, звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності допускається, при цьому, дата звільнення є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності», – резюмували у Держпраці.

За період дії воєнного стану, не залишилося сфер життєдіяльності, в яких не довелося б коригувати законодавство. Ось і Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (№2136) змінювали залежно від обставин, продиктованих війною. У результаті чимало норм мирного часу скасовано. Деякі зміни для багатьох можуть стати серйозною несподіванкою. Які зміни відбулися для працівників та роботодавців – читайте у матеріалі журналістки Тетяни Кириленко «Увага! Законодавство про працю на період воєнного стану змінено» на ZN.UA.