UA / RU
Підтримати ZN.ua

Третина українців готова на територіальні уступки задля укладення миру – опитування КМІС

За останній рік частка готових пожертвувати територіями зросла втричі.

Частка українців, які виступають проти жодних територіальних поступок в обмін на завершення війни в Україні зменшується та станом на травень 2024 року складає 55%. Такі дані соціологічного опитування опублікував Київський міжнародний інститут соціології.

Соціологи зазначають, що коли з травня 2022 року до травня 2023 року близько 8-10% респондентів були готовими на територіальні поступки, а абсолютна більшість – 82-87% – стабільно виступали проти жодних поступок, то рік тому в суспільстві почала зростати частка тих, хто готовий до територіальних поступок.

Так, в грудні 2023 року частка готових до територіальних поступок зросла до 19%, у лютому 2024 року збільшилась уже до 26%, а в травні 2024 року складала 32%.

При цьому готових до територіальних уступок стало більше рівномірно в усіх регіонах країни.

Соціологи зазначили, що просили респондентів обрати одне із тверджень - «Для якнайшвидшого досягнення миру і збереження незалежності Україна може відмовитися від деяких своїх територій» чи «За жодних обставин Україна не має відмовлятися від жодних своїх територій, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть загрози збереженню незалежності» - і не уточнювали які саме території можуть бути предметом поступок.

Читайте також: Головаха про дослідження ZN.UA: «Десь чверть населення ніколи не піде на жодні умови ворога. І це ядро спротиву»

Зазначимо, що за даними соціологічного дослідження на замовлення ZN.UA, яке проводив Центр Разумкова, лише 8% опитаних зазначили, що згодні поступитися територіями, а ще 14% прозахідним вектором розвитку для припинення війни. Натомість 61,1 % опитаних не готові поступитися нічим під час переговорів із РФ для припинення війни.

Коли варто розпочинати переговори з Росією й чи варто їх узагалі розпочинати, як варто їх завершитись та як українці ставляться до кожного пункту із ультиматуму Путіна детально читайте в матеріалі «Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками?» редакторки відділу внутрішньої політики ZN.UA Інни Ведернікової.

Читайте також: Боррель: Провести другий Саміт миру за участю Росії реально, але не на умовах Путіна

Київський міжнародний інститут соціології 16-22 травня 2024 року і 20-25 червня 2024 року провів два окремих всеукраїнських опитування громадської думки, до якого додав власне моніторингове запитання про готовність до територіальних поступок для завершення війни та про сприйняття окремих можливих мирних домовленостей. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки у всіх регіонах підконтрольної уряду території України було опитано 1067 респондентів протягом 16-22 травня і 2008 респондентів протягом 20-25 червня.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 4,1% для результатів опитування, проведеного в травні. Для опитування в червні похибка складає близько 5%.