UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трепак про підозру Порошенку: "Венедіктова уже вибудовує своє політичне майбутнє"

Він підозрює, що генпрокурорка знає, що її можуть прибрати з посади. 

Колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак, який одним з перших анонсував повідомлення про підозру п'ятому президентові Петру Порошенку, зазначив, що в цій історії багато уваги приділяють чинному гаранту Володимиру Зеленському та ОП, тоді як "головною героїнею процесуального дійства" є Ірина Венедіктова. На своїй сторінці  в Фейсбук він написав, що чиновниця "вислизнула з політично патової ситуації". 

"Хочу нагадати, що І.Венедіктова "заходила" на нинішню свою посаду не як 100%, а як 200% "свій" генпрокурор для президента В.Зеленського. "Заходила" в ситуації, коли Р.Рябошапку звільнили з посади генпрокурора фактично за те, що він відмовився нашвидкуруч підписувати підозру П.Порошенку, як того хотіли в Офісі президента", - пише Трепак. 

Він також нагадав слова генпрокурорки в березні 2020 року, коли вона відповіла на питання про відкриття справи проти Порошенка так: "Можу відповісти: все, що може бути швидко і законно завершене, буде швидко і законно завершене. Немає можливості довго розбиратись".

Та вже в травні на одному з телеканалів Венедіктова заявила, що умовою підписання підозри Порошенку є наявність законних підстав. Те ж вона повторила під час своєї недавньої поїздки у США. 

"Не могла вона як генпрокурор не знати, на якій стадії перебуває підготовка підозри Порошенку, як і того, що проект цієї підозри тоді вивчався в Офісі президента на предмет політичної доцільності його реалізації. Та й саме закордонне відрядження І.Венедіктової, як видається, було у цей час зовсім невипадковим. Я тоді припустив, що у такий спосіб генпрокурор хоче перекласти цю делікатно-відповідальну функцію на одного із своїх заступників. Таким чином, "убиваються два зайці": і "завдання партії" виконано, і "ці руки – нічого не робили. Наскільки відомо, поїздка І.Венедіктової до США не була погоджена на Банковій. В офісі А.Єрмака були дуже "засмучені" такою несподіваною самостійністю своєї генпрокурорки, вбачаючи у її діях самостійну політичну гру уже на міжнародному рівні", - коментує Трепак. 

Він пояснив своє тодішнє припущення: зараз рішення щодо кримінальної відповідальності депутатів може прийняли лише генпрокурорка, а за її відсутності (відрядження чи лікарняний) - в.о. Та зараз Трепак вважає, що це не стосується випадку з підозрою Порошенку. Тому що, по-перше, п'ятий президент - не рядовий депутат, а по-друге, це лише підкреслило б те, що Венедіктова хотіла уникнути підписання підозри. 

"Як на мене, таким чином І.Венедіктова уже вибудовує своє політичне майбутнє. Вона вже не бачить його із В.Зеленським. Так би мовити, Аліса уже виросла і казка про дівчинку, яка лиш виконує вказівки офісу президента і прикрашає собою місце генпрокурора, лопнула. Можливо, вона знає про те, що прийнято політичне рішення "піти" її з посади генпрокурора, а тому вона не хоче брати участі у не своїй грі проти П.Порошенка. - вважає Трепак. - Тому й її рішення може бути зумовлене не правовими, а прагматично-політичними мотивами – щоб зберегтися на вершині влади і продовжити ту неймовірно карколомну кар’єру, яку вона зробила за якихось сім місяців (з серпня 2019 по березень 2020 року) – стати почергово народним депутатом, головою парламентського комітету, очільником ДБР і генпрокурором. Така унікально талановита особа ще може принести багато користі нашій державі". 

Читайте також: Посольство Британії і США відреагували на підозру Порошенка у держзраді

П'ятому президенту України, народному депутату від "Європейської Солідарності" Петру Порошенку 20 грудня оголосили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій. Згодом Державне бюро розслідувань повідомило деталі справи.

Того ж дня заступник начальника департаменту нагляду за органами держбезпеки Офісу генпрокурора Іван Кисилевич заявив, що п'ятого президента Петра Порошенка 23 грудня викликали до Держбюро розслідувань для проведення слідчих дій.