UA / RU
Підтримати ZN.ua

Торги щодо арештованого сейнера "Норд" знову не відбулися

Цього разу був лише один бажаючий придбати судно, але його заявку відхилили.

Торги з продажу арештованого чорноморського сейнера "Норд", який українські прикордонники затримали в Азовському морі навесні поточного року, знову не відбулися, свідчать дані електронного аукціону OpenMarket державного підприємства "Система електронних торгів арештованим майном" (СЕТАМ).

Вони мали відбутись о 9:00 у середу, 26 грудня. Це вже друга спроба продати заарештоване судно. Цього разу заявку на участь у торгах подав один покупець, проте її було відхилено через несплату ним гарантійного внеску у розмірі понад 100 тисяч гривень.

Попередні торги мали відбутись 7 листопада, але всі 12 покупців відхилили свої заявки на участь у них. Після цього стартову ціну судна знизили до 1 468 473 гривень та знову виставили сейнер на торги.

Як повідомлялося, у розпорядження АРМА риболовецьке судно "Норд" передала прокуратура Автономної Республіки Крим (АРК). За словами начальника управління прокуратури АРК Євгена Комаровського, таке рішення прийняли з метою збереження бюджетних коштів, що витрачаються на утримання арештованого судна на території порту "Бердянськ".

У квітні Херсонський міськсуд обрав капітану затриманого сейнера Володимиру Горбенку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави - 35 тисяч гривень. Згодом Горбенку оголосили про підозру у вчиненні злочину за ст. 249 КК. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Того ж місяця двоє громадян України, члени команди сейнера "Норд", обманним шляхом виїхали до Білорусі. В аеропорту "Жуляни" вони пред'явили документи громадян РФ, видані в генконсульстві Росії у Харкові.

У жовтні сім членів екіпажу "Норду" повернулися до анексованого Криму. На материковій частині України лишився лише капітан сейнера, через порушену проти нього кримінальну справу.