UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тіньовикам від оборонки інкримінують майже 300 млн грн викрадених бюджетних коштів

Держкошти переганяються підприємствам-постачальникам обладнання та комплектуючих, після чого їх переводять у готівку через фіктивні фірми, що існують тільки на папері.

За даними податківців, прокуратури, поліції і СБУ, послугами конвертаторів коштів на сьогоднішній день користувалися понад 30 підприємств ДК "Укроборонпром", а тіньовикам від оборонки слідчі органи інкримінують майже 300 млн грн викрадених бюджетних коштів.

Про це пише в своїй статті для DT.UA Дмитро Менделєєв.

"Державні кошти, які надійшли на підприємства "Укроборонпрому" в рамках оборонного замовлення, переганяються підприємствам - постачальникам обладнання та комплектуючих. Ті у свою чергу перераховують ці гроші іншим фірмам, які існують тільки на папері і жодної господарської діяльності по суті не здійснюють. Надалі через карткові рахунки фізичних осіб або фізосіб-підприємців бюджетні кошти оготівковуються", - пояснює схему автор статті.

Читайте також: "Укроборонпром" покращив позиції в ТОП-100 світових виробників озброєнь

За словами Менделєєва, найбільш показовим у цьому плані є кримінальне провадження, яке веде військова прокуратура за ознаками розкрадання державного майна.

Як установили слідчі, працівники понад 20 підприємств ДК "Укроборонпром", серед яких - ДП "Київський бронетанковий завод", ПАТ "НВО "КЗА ім. Петровського", ДП "Львівський радіоремонтний завод", ДП ДГЗФ "Укрінмаш", ПАТ "Київський завод "Радар", хитро оприбуткували державні кошти на суму понад 50 млн грн.

У ході слідчих дій прокуратурі вдалося встановити, що всі ці державні підприємства користувалися послугами двох контрагентів з обмеженою відповідальністю - підприємств "Брендоборонмаркет" і "ВТС-ПРОМ". Як виявилося, ці два суб'єкти господарювання поставляли підприємствам ОПК мікросхеми й інше комп'ютерне обладнання, щоправда (як вважають слідчі), тільки віртуально. Такими самими віртуальними операціями займалися їхні 19 підприємств-постачальників з Харківської області.

Ознаки їхньої фіктивності та належність до конвертаційних центрів вдалося підтвердити слідчим управління фінансових розслідувань фіскальної служби в Харківській області, які незалежно від військової прокуратури проводили власне розслідування діяльності організаторів великого конвертаційного центру на території області, йдеться в статті.

Нагадаємо, квітневий тендер Міністерства оборони України на поставку 70 тис. т нафтопродуктів свідчить про те, що чиновники Міноборони неодноразово порушили закон, результатом чого стала переплата постачальнику понад 100 млн грн і менший обсяг палива в порівнянні з початковим. Про це в статті для DT.UA пише експерт нафтового ринку Сергій Куюн.

Детальніше про злочинні схеми в українській оборонці читайте у статті Дмитра Менделєєва "Укробналпром". Аll inclusive" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".