UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тимчасовий дім: як переселенцям стати в чергу на житло

Багато людей, які втратили все, потребують даху над головою.

Українці, які змушені були покинути свій будинок через війну, можуть отримати допомогу за кордоном та в рідній країні. У тому числі – тимчасове житло.

Читайте також: Допомога переселенцям: як працює чат-бот «Юридичний порадник для ВПО»

Постановка внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у чергу на житло регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 495 «Деякі заходи щодо формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», нагадує «Апостроф».

Їй визначено порядок та умови формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Так, внутрішньо переміщена особа та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житлового приміщення з фонду за місцезнаходженням у межах території відповідних органів. При цьому житло має бути не менше ніж 6 кв. метрів на одну особу.

Що потрібно для постановки ВПО у чергу на отримання тимчасового житла

Щоб стати на облік для отримання тимчасового житла, необхідно надати такі документи:

Слід зазначити, що у разі неможливості подати відповідну заяву особисто це можуть здійснити представники, уповноважені внутрішньо переміщеною особою на основі письмової довіреності, засвідченої в установленому законом порядку.

Після подання документів особі подається опис поданих нею документів за підписом посадової особи, яка їх прийняла.

Далі рішення про взяття внутрішньо переміщеної особи на облік громадян, які потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову у взятті на такий облік приймається уповноваженим органом, який здійснює взяття на облік протягом одного робочого дня після подання відповідної заяви.