UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тепер в Україні інсулін можна придбати за електронним рецептом

За електронним рецептом інсулін відпускатимуть понад 5 тисяч аптек по всій Україні.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив про розширення програми «Доступні ліки». Зокрема, інсуліни, які є життєво необхідними для людей з хронічними захворюваннями, увійшли до переліку таких ліків і надаються пацієнтам в аптеках за електронним рецептом від лікаря, заявив міністр. 

«Сьогодні о третій ночі вже був погашений перший електронний рецепт на інсуліні за програмою «Доступні ліки», – зазначив Ляшко. 

За словами міністра, понад 5,3 тис. аптек та аптечних пунктів по всій країні відпускатимуть інсулін за електронними рецептами безоплатно або з доплатою. Вартість інсулінів аптекам відтепер напряму відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України

Читайте також: В Україні змінюються правила забезпечення інсулінами, експерти вказують на низку ризиків

В Україні, за різними статистичними даними, близько 3,5 млн осіб з цукровим діабетом, з яких тільки у 1,2 мільйона хвороба була діагностована. За даними досліджень Київської школи економіки, кожного року через ускладнення від діабету Україна витрачає 104 млрд грн. Це становить 2,5% ВВП країни. Водночас потребу українських пацієнтів в інсуліні покрито лише на 70%

Раніше повідомлялося, що цукровий діабет у молоді викликає серйозніші ускладнення, які розвиваються швидше, у порівнянні з літніми людьми. До таких висновків дійшли американські науковці, які впродовж кількох етапів вивчали варіанти лікування цукрового діабету другого типу у підлітків та молоді.