Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила про те, що неповноцінне харчування є причиною кожної п'ятої смерті в світі. "Неповноцінне харчування спричиняє більше смертей, ніж куріння, високий тиск і інші чинники ризику", - написала вона на своїй сторінці на Facebook з посиланням на масштабне дослідження, опубліковане в журналі Lancet.
За словами Супрун, неповноцінне харчування - це те, до якого входить занадто багато солі, недостатньо цільнозернових продуктів і свіжих фруктів, а також мало горіхів, омега-3 жирних кислот і клітковини. Вона також зазначає, що з неповноцінним харчуванням пов'язано більше 50% смертей, викликаних харчуванням. Тільки у 2017 році 11 мільйонів (22% всіх смертей серед дорослих) були пов'язані з неповноцінним харчуванням і недостатнім вживанням цих продуктів.
"Крім смертності неправильне харчування впливає на показник DALY. Це кількість років здорового життя, втрачених в результаті хвороби або смерті. Внаслідок поганого харчування втрачено 255 мільйонів років здорового життя - це становить 16% від DALY серед дорослих всього світу ", - зазначає в.о. міністра.
Розповіла Супрун і про те, як поліпшити раціон:
- Зменшити вживання солі
- Обирати цільнозернові продукти замість хліба з білої муки або батона
- Їсти більше фруктів і овочів (свіжих або заморожених)
- Не їсти багато цукру (не більше 32-50 грамів на день)
- Контролювати розмір порції.
Раніше Супрун дала українцям і інші поради: як правильно чхати, як правильно їсти сало і так далі. Детальніше читайте в матеріалі DT.UA.