UA / RU
Підтримати ZN.ua

Супрун розповіла про користь і шкоду кави

При різних обставинах кава може бути корисною і принести шкоду.

Супрун розповіла, коли кава може бути шкідливою для організму

Супрун розповіла, коли кава може бути шкідливою для організму

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла про користь і шкоду кави для організму. Як зазначила вона на своїй сторінці на Facebook, однозначної відповіді на те, скільки пити каву і як вона впливає на здоров'я, немає.

"Різним людям і в різних обставинах кава може бути як корисною, так і шкодити. Разом з тим, якщо ви помірно вживаєте каву для задоволення, а не для стимуляції мозку, то вона корисна", - написала Супрун.

В каві міститься кофеїн і кілька поліфенольних сполук і ефірних масел. Фенольні сполуки кави називають хлорігенові кислоти. Саме вони зумовлюють корисний вплив кави на здоров'я. Вони діють як антиоксиданти - речовини, які зупиняють ланцюжка вільнорадикальних процесів. Поліфеноли кави і кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою.

В. о. міністра охорони здоров'я зазначила, що на даний момент каву визначають як елемент здорового раціону.

Кава благотворно впливає на такі процеси в організмі:

Покращує стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу.

На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.

Зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.

У деяких людей, які мають варіант GRIN 2A рецептора глутамату - кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.

У людей, організм яких швидко руйнує кофеїн, тобто "кава на них не діє", кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.

Люди, які регулярно і помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.

Любителі кави рідше хворіють на діабет, а у діабетиків кава перешкоджає утворенню вісцерального жиру (на животі).

Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але іноді це шкодить здоров'ю.

Кава стимулює утворення фактора росту нервів BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Іншими стимулянти його синтезу є біг, танці та інтервальні голодування.

Більш відомим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю і поліпшення настрою.

Разом з тим, за словами Супрун, кава може шкодити здоров'ю. Можна виділити три ситуації, коли кавоманія стає злом:

Повільне знешкодження кофеїну. Кофеїн, як і ліки і стероїдні гормони, проходять знешкодження в організмі. А ось ферменти, які це роблять, у різних людей діють по-різному.

Залежність від кави. Іноді ми потрапляємо в пастку: мало сну і треба зосередитися, тому п'ємо багато кави, яказ часом перестає діяти. У цій ситуації шкідлива не сама кава, а хронічний дефіцит сну.

Кава шкодить, якщо її поєднувати зі смаколиками та/або молоком. Таке непомітне споживання солодощів, часто тривалого зберігання, з вмістом транс-жирів і без яких-небудь корисних речовин, як то клітковина або вітаміни - шкодить здоров'ю.

Супрун також зазначає, що точної відповіді на запитання, скільки кави пити на день, немає. Разом з тим, офіційні джерела радять пити до чотирьох чашок кави на день. Каву можна пити вагітним жінкам, але по 1-2 чашки на день, оскільки під час вагітності кофеїн руйнується повільніше.

"Пам'ятайте, щоб кава приносила користь і залишалася елементом здорового раціону - пийте її помірно і керуйтеся відчуттями свого організму", - зазначила в. о. міністра охорони здоров'я.

Раніше Супрун дала українцям і інші поради: як правильно чхати, як правильно їсти сало і так далі. Детальніше читайте в матеріалі DT.UA.