UA / RU
Підтримати ZN.ua

Судовій владі в Україні довіряють лише 10% громадян – опитування

Фахівці USAID спостерігають зниження довіри до всієї влади загалом. Водночас довіра до президента зростає.

Рівень довіри українців до судової влади знижується – повністю чи переважно довіряють вітчизняним судам лише 10% професійних правників і громадян, які беруть участь судових провадженнях, свідчать дані національних опитувань, проведених фахівцями програми USAID «Нове правосуддя»

«У питанні довіри до судової гілки влади та інших гілок влади в Україні спостерігається негативна тенденція. Лише 10% широкої громадськості визнали, що вони повністю чи переважно довіряють судовій гілці влади. (…) Показник, отриманий у результаті проведення попереднього опитування наприкінці 2018 року, був на рівні 16%», - йдеться у дослідженні.

Кабінету міністрів довіряють 7% опитаних, Верховній Раді – так само. У 2018 році ці показники були дещо вищими – 13% та 11% відповідно. Водночас, довіра до президента зросла з 15% у 2018 році до 25% у 2021 році.

Рівень довіри правників із досвідом взаємодії із судами до судової й інших гілок влади  в Україні також суттєво знизився: 40% повідомили, що вони довіряють тим судам, у яких здійснювали представництво, а 27% зазначили, що вони загалом довіряють судовій системі як гілці влади.

У 2019 році спостерігалися значно вищі рівні довіри, зокрема, 56% довіряли окремим судам і 44% довіряли судовій системі загалом. Рівень довіри адвокатів і прокурорів до більшості урядових установ і соціальних інститутів також зменшився.

Довіра населення до ЗМІ зросла з 31% у 2018 році до 36% у 2021-му. Рівень довіри до громадських (неурядових) організацій зріс до 35% (29% у 2018 році).

Читайте також: Зеленський затвердив Стратегію розвитку системи правосуддя до 2023 року

Програма USAID «Нове правосуддя» провела національні опитування стосовно довіри до судової гілки влади, інших гілок влади та суспільних інститутів, незалежності та підзвітності суддів, сприйняття корупції у судовій системі та готовності інформувати про її прояви.

Опитування проводилися у період із лютого по березень 2021 року по всій Україні, за винятком окупованої АР Крим та непідконтрольних урядові районів Донецької і Луганської областей, і охопили дві групи респондентів – населення та професійних правників, які є учасниками судових проваджень, але не є суддями чи працівниками апарату суду (адвокатів та прокурорів). До опитування населення було залучено понад 2000 респондентів, а в опитуванні адвокатів і прокурорів взяли участь понад 630 респондентів.