UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд заарештував запонки Януковича і інші "скарби Межигір'я"

Арештовані також скульптура і портрет Януковича. Загалом в переліку арештованого майна - 516 позицій.

Печерський райсуд заарештував історико-культурні та матеріальні цінності, знайдені в резидентции "Межигір'я" Віктора Януковича го після втечі з України в лютому 2014 року.

Таке рішення від 29 липня міститься в державному реєстрі судових рішень.

Рішення було винесено за клопотанням слідчого Генпрокуратури. У рішенні не вказуються прізвища, але за змістом можна зрозуміти, що "Особа 1" - це проживав у "Межигір'ї" екс-президент Віктор Янукович.

Прокуратура пояснює прохання метою забезпечення можливих цивільних позовів потерпілих про відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, в яких обґрунтовано підозрюється Янукович.

Встановлено, що в період лютого-березня 2014 році всі цінності були передані на тимчасове зберігання в Національний Художній музей.

Своїм рішенням суд заборонив Національному художньому музею України виконувати будь-які дії, пов'язані з відчуженням зазначеного майна. Всього в переліку арештованого майна 516 позицій.

Серед цінностей, які входять у перелік, релігійні книги, в тому числі "Апостол" Федорова 1574 року. Книга "Тріодь пісна", видана в 1589 році в Москва; книга "Євангеліє" видану в 1704 році ст. Львів; Книгу "Євангеліє", видана в 1745 році в друкарні м. Львів; Книга "Апостол (Діяння і послання святих апостолів)" видана в 1654 році у Львові, Книга "Минея загальна", видана в 1680 році в друкарні Києво-Печерської Лаври.

Також у переліку ікони, виконані в основному в XIX і ХХ століттях. Найдавніші: ікона "Різдво Пресвятої Богородиці", виконана наприкінці XVІI століття; Ікона "Преображення Господнє зі святими", виконана в II половині XVIII столітті в Росії; Ікона "Богоматір Скоропослушниця", виконана на початку XIX століття в Афоні;

Також середи цінностей скульптури, свічники, канделябри ХІХ-ХХ століть. У той же час у переліку є кілька речей XVIII століття: Лампада підвісна, виготовлена в XVIII столітті на території України; Годинники напільні в стилі Людовика XV, виготовлені в 1765 році у Франції;

Крім того, до матеріальних цінностей віднесені запонки з ініціалами особи 1", тобто Януковича.

Також серед матеріальних цінностей картина Айвазовського "Вид Феодосії в місячну ніч", написана в 1875 році, Картина Карла Моргенштерна "Вид на долину Анио у Тіволі", написана у 1839 році в Німеччині і інші картини. Серед них і картина російського пропутінського художника Нікаса Сафронова "Пік краси", виконана в 2011 році.

Також серед цінностей блюдо выполнененное Пабло Пікассо в 1956 році, гравюра з картини В. І. Шишкіна 1870 "Пейзаж", горщик періоду Трипільської культури.

До матеріальних цінностей також віднесена "Скульптура ОСОБА_1", тобто Януковича, а також панно з рельєфом того ж Януковича.

Також серед цінностей 6 іконок з мощами і ладаном (мощевики), посуд французької фірми "hermes", вази, годинники, свічники тощо.

Також серед цінностей гладкоствольна, дульнозарядний пістолет 1812 року виготовлення і ще одне з металевим багнетом, з тисненням у вигляді штампа "Шателеро, 1864" і візерунками, шабля з Німеччини, виготовлена в 1902 році з гравірованими візерунками і написом "Fabrica de solinger 1902", всього 10 шабель.

Нагадаємо, що сам Янукович заявив, що "Межигір'я" - це закордонна власність, і воно не належить Україні. Генпрокуратура через суд вимагає повернути в держвласність землі резиденції. Частина земель Януковича вже повернуто державі.

Також відзначимо, що ГПУ порушила справу щодо зникнення "золотого батона" Януковича.