UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд не дозволив Медведчуку поновити адвокатську діяльність в Україні

Ухвала набрала законної сили та вже не підлягає оскарженню.

Касаційний адміністративний суд відмовив колишньому депутату від забороненої партії “ОПЗЖ” Віктору Медведчуку, якого звинувачують у державній зраді, у відкритті касаційного провадження. Він хотів поновити свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, повідомляє громадська ініціатива "Голка", яка отримала копію судової ухвали.

Зазначається, що ухвала була прийнята 25 липня, набрала законної сили та вже не підлягає оскарженню. Склад колегії суддів: Сергій Уханенко, Олександр Прокопенко, Ольга Кашпур.

Читайте також: Медведчуку оголосили нову підозру у справі про гучну приватизацію нафтопроводу «Самара-Західний напрямок»

Як пише “Голка”, у своїй касаційній скарзі Медведчук апелював до того, що ця справа має велике значення для інституту адвокатури в Україні, але суд першої інстанції помилково вніс її до категорії справ незначної складності.

“Однак колегія суддів відхиляє такі доводи, оскільки результат вирішення кожної з таких справ… залежить виключно від індивідуальних обставин спору та різного в кожному випадку доказів та обставин. Проаналізувавши вказані скаржником доводи…, Судом не виявлено того, що розгляд справи становить значний суспільний інтерес”, – йдеться в ухвалі Верховного Суду.

У цій справі інтереси кума Путіна представляє адвокат Олексій Калінніков. Він є викладачем у Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України, яку очолює соратниця Медведчука – Лідія Ізовітова.

У лютому Київський окружний адміністративний суд відмовив Віктору Медведчуку у поновленні свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю. Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київщини позбавила Медведчука права на заняття адвокатською у травні 2023 року, і він звернувся до суду, аби це оскаржити. Медведчук вважає, що члени кваліфікаційно-дисциплінарної комісії були упередженими і на них нібито тиснули.