UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стерненко вирішив судитися з депутатом Дубінським

Активіст подав в суд позов про захист честі і гідності.

Громадянський активіст Сергій Стерненко подав до суд позов про захист честі і гідності. Відповідачем він вказав народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського.

"Я подав позов про захист честі і гідності за брехню Дубинського і подивлюся, як він буде відповідати за свою брехню", - повідомив Стерненко у своєму відеоблозі, опублікованому в понеділок, 18 травня.

У коментарі інтернет-виданню "Бабель" Стерненко уточнив, що подав позов кілька тижнів тому.

Члени парламентської фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський і Максим Бужанський, депутат від проросійської "Опозиційної платформи – За життя" Ілля Кива, відеоблогер Анатолій Шарій, колишній заступник глави АП Віктора Януковича Андрій Портнов публічно звинувачують Стерненка в умисному вбивстві Івана Кузнєцова і вимагають ув'язнити активіста. Стерненко, в свою чергу, стверджує, що за медійними атаками на нього стоять агенти впливу Кремля й очільник МВС Арсен Аваков.

А колишній генпрокурор Руслан Рябошапка розповідав, що якісь впливові особи просили його "вплинути" на розслідування справи Стерненко. Він також допустив, що активісту хочуть за щось помститися.

Уранці 18 травня Стеренка відвідав СБУ, куди його викликала для участі в процесуальних та слідчих діях. Активіст очікував, що йому оголосять підозру в умисному вбивстві. На підтримку Стерненка зібралася численна акція на Володимирській. Однак підозру вручати йому не стали: в СБУ запевнили, що викликали Стерненка, щоб той зміг ознайомитися з матеріалами кримінального провадження.

Зазначимо, що події дворічної давнини СБУ розслідує в рамках двох кримінальних проваджень: в одному потерпілим є Стерненко, на якого скоїли напад. В іншому - потерпілі вже нападники Кузнєцов і Ісайкул, яких Стерненко поранив ножем. Адвокат Віталій Коломієць вважає дії правоохоронців нонсенсом, адже між нападом на Стерненка і пораненням нападників є прямий причинно-наслідковий зв'язок. Крім того, СБУ досі не допитала ключового свідка.

Читайте також: Нападникові на Стерненка оголосили підозру, але його ніхто не шукає

Увечері 24 травня 2018 року на одеського активіста Сергія Стерненка напали недалеко від його будинку двоє зловмисників. Під час зіткнення активіст отримав ножове поранення руки, а один з нападників – смертельне поранення в область живота.

Під час нападу на Стерненка був убитий 27-річний Іван Кузнєцов. Другого нападника – 30-річного Олександра Ісайкула поліція відпустила в статуті свідка. Це був уже третій збройний напад на Стерненка. Під час першого він отримав різані рани, під час другого – вогнепальне поранення.

У жовтні 2019 року ГПУ забрала справу Стерненка з поліції і передала його до Головного слідчого управління СБУ у зв'язку з можливою причетністю одеських поліцейських до організації нападу на активіста.

Докладніше читайте в матеріалах оглядача ZN.UA Інни Ведернікової "Справа Стерненка. Хроніки реваншу" і "Підозра, що може підірвати Україну?".