UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа Стерненка: поліція під судом затримала активістів, застосовуючи силу

Зокрема, про застосування сили повідомив народний депутат.

© Радіо Свобода
© Радіо Свобода
© Радіо Свобода
© Радіо Свобода
© Радіо Свобода
© Радіо Свобода

Біля Шевченківського районного суду Києва, де обирають міру запобіжного заходу активісту Сергію Стерненку, затримали п'ятьох осіб нібито через перешкоджання журналістській діяльності. Народний депутат з фракції "Голос" Роман Лозинський заявив про те, що до нього застосували силу.

"Один із учасників влаштував конфлікт із журналістами. Коли поліцейські намагалися затримати правопорушника, виникла штовханина. Найбільш активних учасників затримали, їх доставляють до управління поліції для встановлення анкетних даних і надання пояснень. Після першочергової перевірки буде надана правова кваліфікація їхнім діям", - заявили в поліції.

Зокрема, правоохоронці затримали Миколу Виговського - одного з організаторів акції на підтримку активіста. Після затримань, учасники акції скандували Відпустіть!".

За словами народного депутата Лозинського, до нього поліцейські застосували силу. Він також продемонстрував порвану футболку.

Журналісти "Радіо свобода" зафіксували, як правоохоронці били одного із затриманих.

Поліція також намагалася затримати дівчину Сергія Стерненка, однак відпустила її.

Читайте також: Справа Стерненка: Суд допитав прокурора Радіонова

Нагадаємо, 11 червня СБУ повідомила Сергію Стерненку про підозру в навмисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

12 червня Шевченківський суд почав обирати Стерненку запобіжний захід. Під час того засідання прокурор Бозовуляк і розголосив інформацію про міри захисту, застосовані щодо активіста. Тоді окрім відводу прокурора, адвокати також просили про відвід судді Володимира Бугіля. В останньому їм також відмовили.

При цьому правоохоронці весь день не пропускали до судової зали навіть тих, хто хотів взяти Стерненка на поруки. Це призвело до сутичок із поліцією. Можливих поручителів почали пропускати лише ввечері.

15 червня розпочалося чергове засідання. Під будівлю Шевченківського райсуду Києва, де проходить засідання, привезли правоохоронців і представників Нацгвардії. Стерненко зазначив, що поліцейські всіх обшукують нібито для того, щоб не пустити людей, які прийдуть підтримати його в суд, і "судити його за закритими дверима".

Детальніше читайте в матеріалах оглядача ZN.UA Інни Ведернікової "Справа Стерненка. Хроніки реваншу" і "Підозра, здатне підірвати Україну?".