UA / RU
Підтримати ZN.ua

Складні часи: чи може військовий звільнитися через хворобу члена сім'ї

Трапляються випадки, коли особа не може продовжувати службу.

Ще в перші дні повномасштабного вторгнення Росії багато сміливих чоловіків та жінок стало на захист України. На жаль, бувають ситуації, коли вони не можуть продовжувати служити. Наприклад, через хворобу одного з близьких.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи зобов’язаний чоловік без довідки ВПО ставати на військовий облік

Адвокати Ірина та Владислав Леонови пояснили, чи може хвороба одного з членів родини бути приводом для звільнення з армії.

Підстави для звільнення з військової служби зазначені у статті 26 Закону «Про військовий обов'язок та військову службу». Відповідно до зазначеної норми законодавства, право на звільнення мають військовослужбовці у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я

За наявності передбачених законом підстав звільнення можливе будь-якому етапі проходження військової служби.

У цьому випадку закон не робить жодних застережень щодо наявності інших родичів, які зобов'язані доглядати батьків.

Військовослужбовцю, який бажає звільнитися з військової служби, слід подати рапорт та документи, що підтверджують підстави звільнення, безпосередньому командиру у порядку підпорядкованості.

Командир після розгляду та задоволення рапорту передає його далі своєму безпосередньому командиру з позначкою про клопотання щодо зазначеного питання. І далі рапорт із документами передається командиру військової частини чи іншій посадовій особі, наділеній правом вирішувати питання. Рапорт має дійти до останньої ланки з клопотаннями прямих командирів (начальників).

Строки розгляду рапорту на звільнення, не передбачені чинним законодавством. Але практично вони становлять близько 1-2 місяців.

Таким чином, військовому необхідно написати рапорт на ім'я командира. До рапорту слід додати копії нотаріально засвідчених документів:

Необхідно надати:

У жовтні було внесено зміни до постанови, якою було затверджено порядок надання статусу учасника бойових дій. Тепер його можуть одержати добровольці.