UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сім’ї жертв збитого в Ірані українського боїнга звернулись до Міжнародного кримінального суду

Родичі загиблих прагнуть довести вину Ірану у смерті пасажирів українського літака.

Сім’ї жертв збитого в Тегерані 8 січня 2020 року українського літака Міжнародних Авіаліній України рейсу PS 752 подали заяву до Міжнародного кримінального суду із проханням розпочати розслідування збиття PS752 як потенційного військового злочину та злочину проти людства.

Як пише The Guardian, яка поспілкувалась із сім’ями загиблих, на місці катастрофи не було проведено  незалежного міжнародного розслідування того, що сталося з рейсом 752, який був збитий двома ракетами через шість хвилин після зльоту з міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані.

Родичі загиблих пасажирів вважають себе забутими урядами, і тепер вони прагнуть притягнути до відповідальності тих, хто винен у смерті їхніх близьких.

«Це інноваційний підхід, породжений відсутністю альтернатив. Справа MH17 була предметом кримінального розслідування під керівництвом Нідерландів, які втратили 193 громадянина рейсу, за підтримки Малайзії та інших постраждалих країн. Але еквівалентного запиту щодо PS752 не було», - зазначає видання.

Королівська канадська поліція відмовилася розпочати власне кримінальне розслідування чи прийняти пропозицію Києва про спільне розслідування щодо трагедії, відповівши родинам, що справа надто складна, а докази недоступні. Однак згодом уряд Канади висловив підтримку думки вирішити питання у Міжнародному кримінальному суді.

«Координаційна група вирішила, що подальші спроби вести переговори з Іраном на даний момент є марними. Зараз ми зосереджені на подальших діях для вирішення цього питання відповідно до міжнародного права. Ми не заспокоїмося, поки сім’ї не отримають від Ірану справедливості, прозорості та підзвітності, на яку вони заслуговують», - заявив прес-секретар Міністерства глобальних справ Канади Мерилін Гевремонт.

У свою чергу колишній заступник генерального прокурора України та представник України у групі слідчих щодо збиття рейсу MH17 Гюндюз Мамедов зазначив, що збиття рейсу українського літака PS752 має характеристики міжнародного кримінального злочину, оскільки відбулося під час конфлікту між Іраном та США.

«Але було б важливо мати підтримку Канади у складі позивачів, 63 громадянина якої загинули в цій трагедії», - зазначив він.

Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України", що летів з Тегерана до Києва, зазнав аварії майже відразу після зльоту вранці 8 січня 2020 року. Літак був збитий двома ракетами класу "земля - повітря" ЗРК "Тор-М1" російського виробництва. В авіакатастрофі загинули 176 людей, у тому числі 11 громадян України – двоє пасажирів та дев'ять членів екіпажу.

Іран довго заперечував причетність КВІР до катастрофи і продовжує приховувати інформацію досі. У Тегерані обмежилися повідомленням про «притягнення до відповідальності» десяти осіб, але хто вони - невідомо.

Правозахисники Human Right Watch повідомили: Іран погрожує членам сімей загиблих в авіакатастрофі, намагаючись відвести звинувачення від Корпусу вартових Ісламської Революції, які збили цивільний лайнер ракетою.