Через ракетні удари Росії по об'єктах критичної інфраструктури українці змушені жити в умовах постійних відключень світла. У такий час потрібні рецепти простих і ситних страв, які можна приготувати без електрики та найпростіших продуктів, пише «Апостроф».
Гречка з грибами
Інгредієнти: гречана крупа (300 г), вода (500 мл), сіль (за смаком), печериці (300 г), морква (1 шт.), цибуля (1 шт.), вершкове масло 62% (40 г), олія (20 мл).
Приготування:
- Промиваємо гречану крупу в холодній воді, заливаємо окропом, додаємо сіль і залишаємо в такому вигляді на 5-6 годин. Якщо немає окропу, можна залити навіть холодною водою – крупа все одно буде готова.
- Гриби, цибулю та моркву промиваємо під проточною водою. Цибулю очищаємо від лушпиння і подрібнюємо ножем, моркву чистимо і тремо на великій тертці. Печериці ріжемо середніми скибочками.
- Розігріваємо сковороду з олією, обсмажуємо спочатку гриби, потім додаємо цибулю та моркву, солимо за смаком. Тушкуємо все разом ще приблизно 10 хвилин.
- Змішуємо гречку з грибною засмажкою та подаємо до столу.
Ліниві вареники з картоплею
Інгредієнти: картопля (700 г), яйце, борошно (150 г), сіль, чорний перець.
Інгредієнти для заправки: цибуля (2 шт.), сметана, вершкове масло, олія, сіль, перець.
Приготування:
- Картоплю промиваємо у проточній воді, очищаємо та нарізаємо. Відварюємо у підсоленій воді до готовності, зливаємо воду, робимо пюре. Залишаємо остигати.
- Цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно ріжемо ножем. Розігріваємо сковороду і обсмажуємо його на суміші рослинної та вершкового масел.
- Тремо картопляне пюре на дрібну тертку, додаємо сіль, перець, яйце. Додаємо 100 г борошна та починаємо замішувати картопляне тісто. З нього формуємо довгу ковбаску, потім розрізаємо на невеликі шматочки.
- Ставимо на плиту каструлю з водою, солимо її, відварюємо ліниві вареники. Подаємо зі сметаною та підсмаженою цибулею.
Картопля зі сметанним соусом
Інгредієнти: картопля (5-6 шт.), Сіль, вершкове масло.
Інгредієнти для сметанного соусу: сметана 10% (200 г), часник, кріп, петрушка, сіль.
Приготування:
- Очищаємо та відварюємо картоплю в підсоленій воді. Зливаємо всю воду, додаємо шматочок вершкового масла.
- Часник очищаємо від лушпиння, пропускаємо через прес або дрібно рубаємо ножем.
- Кріп і петрушку промиваємо в проточній воді, викладаємо на кілька хвилин на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Потім дрібно ріжемо.
- Робимо сметанний соус: змішуємо сметану, кріп, петрушку, часник і за бажанням сіль. Все ретельно перемішуємо та поливаємо картоплю.
Нагадаємо, видання Forbes опублікувало три можливі сценарії блекауту в Україні з посиланням на звіт, який є у розпорядженні уряду.