UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швидкість українських судів: скільки треба чекати від подачі позову до першого засідання — дослідження

Для швидкого розгляду справ в Україні бракує суддів

Від подачі позову до першого судового засідання в Україні треба чекати в середньому два місяці, свідчить дослідження платформи «Опендатабот».  

Наприклад, для першого розгляду справи щодо податкових спорів у адміністративному суді треба чекати в середньому 49 днів. Найшвидше за такі позови беруться у Луганській області (31 день очікування), найповільніше — у Волинській (67 днів).

Найбільш типові для господарських судів провадження щодо заборгованостей між компаніями чекають на свій перший розгляд близько 62 днів. Найшвидше такі позови вперше розглядають суди в Чернівецькій та Івано-Франківській областях (42 дні), найповільніше — у Київській області (80 днів).

Для розлучення першого розгляду в суді загальної юрисдикції доводиться чекати в середньому 55 днів. Щоб розлучитися у Шевченківському районному суді Києва, старту процесу треба чекати в середньому 103 дні. Загалом у Києві цей термін складає 72 дні. Найшвидше «розлучають» на Івано-Франківщині (40 днів).

Після першого засідання в українських судах також довго доводиться чекати наступних засідань, через що справи нерідко розтягуються на роки.

Читайте також: Суд наклав арешт на 12 літаків та чотири кораблі РФ, які працюють в окупованому Криму

Такі затримки спричинені браком суддів, а також відсутністю повноважень для суддівської діяльності у частини з працюючих. Iз 7 тисяч суддівських місць в Україні на сьогодні зайнято лише 5,1 тисячі, причому необхідні повноваження для ведення процесів мають тільки 2,7 тисячі суддів.

З початку 2021 року в Україні подали у відставку понад 100 суддів. Докладніше про причини кадрової кризи в судах України та шляхи виходу із ситуації, що склалася, читайте в статті Сергія Козьякова «Кадрова криза в судах. Статистика, причини, прогноз».

А про судову реформу в Україні можна дізнатися більше у статті Ірини Шиби та Михайла Жернакова «Суд іде: коли запрацює судова реформа, і що може піти не так».