UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щосекунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води – Міндовкілля

Концентрації нафтопродуктів у воді дещо знизилась.

Через підрив Каховської ГЕС Україна вже втратила 6,5 кубокілометра води, заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець під час відвідин Херсонщини та Миколаївщини, повідомила пресслужба уряду.

«Це найбільша екологічна катастрофа з часів Чорнобиля. Щосекунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води. Україна вже втратила 6,5 кубокілометра. Ведемо переговори з ОБСЄ та ЮНЕП щодо роботи їхніх експертів. Потрібне чітке розуміння, як цей акт “відчаю” росіян змінить довкілля, і як ми можемо відновити природу там, де це можливо», – наголосив міністр. 

Читайте також: Рівень води в Каховському водосховищі впав нижче критичної межі

За словами Стрільця, представники Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України 24/7 залучені до моніторингу стану довкілля на територіях, які постраждали. Екоінспектори під обстрілами продовжують роботу над фіксацією та обрахунком збитків довкіллю.

«Поки що маємо перевищення концентрації нафтопродуктів у воді в кілька разів, але триває тенденція до зниження» — додав він.

Як повідомлялось, осушення Каховського водосховища вплине на 11 заповідників.

На думку аналітиків, для відновлення дамби й системи зрошення знадобиться щонайменше 5-10 років, і це буде можливим тільки після повного звільнення України від окупантів.

Наслідки підриву греблі суттєво вплинуть на наше довкілля. Певні території будуть тимчасово затоплені, а ті місця, які нещодавно були вкриті водою, будуть осушені. Різке зниження рівня води у Каховському водосховищі несе загрозу для водних та прибережних екосистем внаслідок обміління водосховища, осушення заплав, мілководних проток і заток, розповів ZN.UA Богдан Кученко, фахівець зі збереження екосистем Екодія.