UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розглядається кілька варіантів створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України — ZN.UA   

Однак вибір конкретної моделі суду залежить від наявності політичної волі у партнерів України.

Ключове питання, на яке звертають увагу юристи, — рівень легітимності Спецтрибуналу: по суті, вона визначатиметься фактичною участю держав або міжнародних організацій у його створенні, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Як покарати Путіна за війну з Україною?».

«Головна проблема, щоб такий Спецтрибунал не мав вигляду судилища. Він буде свого роду продовженням Нюрнберзького й Токійського процесів. Тому важливо, щоб це не був суд, організований явними противниками Росії», — сказав у коментарі ZN.UA ексзаступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов.

З урахуванням сказаного, ідеальним варіантом було б створення Спецтрибуналу рішенням Ради Безпеки ООН. Однак, пояснює Кравченко, це нереалістично, оскільки Росія є постійним членом РБ ООН, і вона гарантовано скористається своїм правом вето.  

У розмові з ZN.UA посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич зазначив, що розглядається кілька варіантів створення Спеціального трибуналу. Перший — на основі багатостороннього міжнародного договору між Україною та іншими державами. Другий — гібридний суд на основі угоди між Україною та ООН. Третій варіант — гібридний суд на основі угоди між Україною і європейською регіональною організацією (Європейським Союзом або Радою Європи). 

Однак, як зазначає Кравченко, вибір конкретної моделі суду залежить від наявності в наших партнерів політичної волі. Від цього залежать і швидкість створення Спецтрибуналу, і рівень його легітимності.

Читайте також: Трибунал проти Росії буде з можливими зрадами і безпринципністю окремих партнерів — ОПОРА

Ідея створення Спеціального трибуналу, який розглянув би злочин агресії Росії проти України, має низку переваг. І не тільки через можливість використати процедуру заочного розгляду справи, чого не передбачають процедури МКС. У коментарі ZN.UA посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич пояснив, у чому переваги створення Спецтрибуналу.