UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія "націоналізувала" в Криму близько 300 об'єктів більш ніж на $ 1 тлрн

Мова йде про більш-менш велики об'єкти - комбінати, енергетичні компанії, вокзали, заводи

Лише на території Кримського півострова, включаючи Севастополь, незаконно експропрійоване місцевою владою близько 300 об'єктів приватної власності.

Такі дані озвучив у п'ятницю у Вашингтоні під час презентації доповіді "Порушення прав людини в окупованому РФ Криму" автор дослідження Андрій Клименко, пише Укрінформ.

"На сьогоднішній день є інформація, що в Криму експропрійовано 270 об'єктів приватної власності, а також в самому Севастополі - ще більше 30", - зазначив експерт.

Він уточнив, що мова йде не про дрібні торгові точки, а про більш-менш великі об'єкти.

"Це, наприклад, майно всіх мобільних операторів, хлібокомбінати, енергетичні компанії, які постачали різні види енергії в регіони Криму, всі автовокзали на півострові, Севастопольський морський завод", - розповів Клименко.

Читайте також: Активісти погрожують заблокувати поставки продуктів в Крим через порушення там прав людини

Він також зазначив, що для визначення загальної вартості майна в Криму, яке незаконно перейшло у власність Російської Федерації, потрібно враховувати об'єкти дорожньо-транспортної інфраструктури, включаючи автомобільні і залізні дороги, морські причали, а також військові бази. Крім того, окремої уваги заслуговують природні копалини, в тому числі, в морській зоні навколо півострова.

"В цьому випадку мова може йти про суму близько трильйона доларів", - відповів Клименко на питання щодо оціночної вартості експропрійованого майна в України в Криму. Він додав, що для точних оцінок необхідно залучення серйозних міжнародних консалтингових компаній.

Під час обговорення цього питання з іншими експертами, присутніми в залі, була висловлена тверда думка, що Україні необхідно подавати позови щодо всіх перерахованих моментів в міжнародний суд і твердо відстоювати свої позиції. Як, наприклад, у справі ЮКОС, в якомї Росії присудили виплатити реальний штраф у більш ніж $ 50 млрд.

Повідомлялося, що українські моряки залишили в Криму майна на 1,5 млрд грн.

Як писав раніше ZN.UA розмір шкоди, заподіяної українській стороні внаслідок анексії Криму, на червень 2014 року становить 1,08 трлн грн.