UA / RU
Підтримати ZN.ua

Резніков: Україна закупила у НАТО антидронові рушниці

Вони допоможуть боротися на Донбасі з російськими безпілотниками.

Україна закупила у НАТО антидронові рушниці. Вони необхідні для боротьби з російськими безпілотними літальними апаратами.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков в ефірі програми "Право на владу".

Він зазначив, що у НАТО є система закупівель NSPA – умовно її можна назвати "натовським варіантом Amazon".

"Ми сьогодні вже пройшли кілька тестів. Ми заплатили гроші, пройшли всі перевірки, щоб придбати деякі потрібні нам речі через NSPA в НАТО", – сказав Резніков.

Протягом місяця Україна отримає першу партію озброєння – 10 антидронових рушниць литовського виробництва. Рєзніков додав, що має намір найближчим часом створити при Міноборони два аналогічні NSPA агентства: одне займатиметься речами та закупівлями для тилу, а друге – озброєнням.

Міністр анонсував зняття секретності з деяких держзакупівель в оборонній сфері, але продовжаться консультації з експертами, що слід розсекретити, а що ні.

Читайте також: Розвідка Міноборони: РФ посилює свої підрозділи біля лінії зіткнення

8 грудня Литва передала Україні першу частину військової допомоги – бронежилети та балістичні пояси. Міноборони України також повідомили про "епохальне рішення" Ради ЄС про надання Україні 31 млн євро на практичні потреби ЗСУ.

У Пентагоні заявили, що США відправить Україні останню партію з раніше схваленого президентом Джо Байденом пакету допомоги у сфері безпеки. Постачання включає стрілецьку зброю та боєприпаси.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков заявив про необхідність збільшення в Україні видатків на озброєння у 10 разів – зараз цей сектор отримує лише 15-20% від необхідного обсягу. Під час інтерв'ю виданню "Армія.Інфо" він розповів, що більша частина оборонного бюджету, якого цього року виділили найбільше за 30 років, "проїдається".