UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдво 2021: рецепти смачної куті

Саме з цієї страви починається трапеза в Святвечір.

7 січня християни східного обряду відзначають свято Різдва Христового. Але починається святкування увечері 6 січня, у Святвечір. Тоді на стіл прийнято ставити 12 пісних страв, однією з головних серед яких є кутя. Саме з неї і починається трапеза.

Рецепти куті

Незважаючи на те, що страва є традиційним, все ж існують різні її варіації, а отже, і рецептів куті може бути кілька.

Кутя класична

Інгредієнти

200 г пшениці (цільної);

50 г волоських горіхів;

50 г родзинок;

100 г меду;

50 г маку.

Приготування

Пшеницю треба промити і замочити на три години. Після чого проварюємо до повної готовності. Злакові покласти в друшляк - чекаємо, поки стече зайва рідина. Мак потрібно запарити: викласти його в ємність, залити гарячою водою і накрити тарілкою або мискою.

Перетерти мак, коли він розбухне. Для цього можна скористатися ступкою або кавомолкою. Також родзинки потрібно злегка запарити, а волоські горіхи порізати на невеликі шматочки. Змішати перетертий мак, родзинки, горіхи з пшеницею, які після заправляємо рідким медом (або розтоплюємо кристалізований в паровій бані або мікрохвильовці до рідкої консистенції).

Знову всі компоненти ретельно змішати. Різдвяна кутя готова до вживання. Можна також для солодкого присмаку додати цукати, чорнослив, курагу, сухофрукти або інші екзотичні інгредієнти, які вам подобаються.

Кутя з в'яленої вишнею

Інгредієнти

пшениця - 150 г

мак - 150 г

родзинки - 100 г

горіхи волоські - 150 г

в'ялена вишня - 100 г

курага - 100 г

Приготування

Пшеницю вимити і залити водою на кілька годин. Злити воду і промити пшеницю в проточній воді.

Перекладіть пшеницю в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. Варіть на маленькому вогні приблизно 1 годину і не забувайте помішувати. Якщо вода википає, підлити трохи. Ваша мета - м'які, але такі, що зберегли форму, зерна. Також важливо, щоб у вареній пшениці залишилося зовсім небагато рідини, щоб кутя не була сухою.

Мак подрібнити за допомогою блендера або кавомолки. Можна також скористатися ступкою. Після того як мак подрібнений, перекладіть його в каструльку, залийте водою так, щоб вона його трохи покрила і варіть на маленькому вогні, поки вода не википить. Дайте маку повністю охолонути.

Горіхи трохи подрібніть, для цього покладіть їх у пакет і побийте молотком для відбивання м'яса або качалкою. Якщо волоські горіхи м'які, можна порубати їх ножем.

Сухофрукти обов'язково заливаємо окропом на кілька хвилин. Після зливаємо цю воду і промиваємо в проточній.

У готову кашу додаємо мак, горіхи, сухофрукти та мед. Кількість меду визначайте за смаком. Ретельно все перемішайте.

Кутя з апельсиновою цедрою

Інгредієнти

250 г маку;

150 г очищеної пшениці;

2 ст. л. рідкого меду (якщо він кристалізувався, розчинити на водяній бані);

1 пакетик ванільного цукру;

150 г цукру;

по 100 г очищеного мигдалю, волоських і лісових горіхів, родзинок;

1 ст. л. апельсинової цедри;

1/2 склянки води;

половинки волоських горіхів для прикрашання.

Приготування

Залити мак окропом, злити, залити ще раз (води за обсягом в два рази більше, ніж маку) і залишити на вісім годин (бажано зробити це ввечері, напередодні приготування, і покласти на ніч). Злити воду, мак пропустити кілька разів через м'ясорубку з дрібною сіточкою або перетерти в ступці.

Пшеницю добре промити. Після цього залити злакові холодною водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити, поки вода не випарується. Поставити ємність в розігріту духову шафу або готувати пшеницю на водяній бані до м'якості. Промити холодною водою і злити.