UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення КСУ щодо НАЗК спрямоване на недоторканість суддів – експерт

За словами експерта, судді просто усунули причину власних негараздів.

Рішення Конституційного суду щодо позбавлення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції  та кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію в деклараціях спрямоване на недоторканість суддів, пише у своїй статті для ZN.UA головний експерт StateWatch Олександр Лємєнов. При цьому один із суддів КСУ, який був проти відповідного рішення, сам пояснив, чому його не мали ухвалювати.

«Загалом рішення КСУ спрямоване на недоторканність суддів у прямому і переносному сенсі. Проте задіяно найгрубіший спосіб — неконституційними визнали всі положення Закону «Про запобігання корупції» щодо діяльності НАЗК, які, на думку Конституційного суду, суперечать принципу суддівської незалежності. Як зазначив відомий професор Микола Хавронюк, по факту цьому принципу суперечать усі положення, що можуть спричинити «незручності суддям і суддям КСУ», - пише Лємєнов.

Він пояснив, що судді своїм рішенням просто усунули причину власних негараздів. Адже тепер їм не потрібно пояснювати ні звідки взялися їхні статки, ні свій спосіб життя.

Лємєнов також зазначив, що один із суддів, який був проти ухвалення відповідного рішення Сергій Головатий, сам пояснив, чому КСУ не мав його ухвалювати. Так, за словами Головатого, для ухвалення рішення щодо знищення функціоналу НАЗК і ліквідації статті 366-1 ККУ не було жодних юридичних підстав. Адже наділення Нацагентства окремими контрольними функціями та повноваженнями щодо всіх суб'єктів, включно із суддями системи судоустрою та суддями КСУ, не може розглядатись як контроль над судовою владою.

«Визначені законом повноваження НАЗК не є втручанням у професійну діяльність суддів, а спрямовані на досягнення легітимної мети — запобіганню корупції в державі. На його думку, це є конче потрібним процесом у демократичному суспільстві», - вказано у статті.

Читайте також: Зеленський скликав термінове закрите засідання РНБО через рішення КСУ

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційної платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону ряду положень антикорупційної реформи.

Національне агентство з попередження корупції в 18 годин 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій. У НАЗК заявили, що рішення Конституційного Суду фактично заблокувало реалізацію місцевих виборів. Відзначається, що без відповідної перевірки жоден керівник державного органу, в тому числі жоден переможець місцевих виборів, не може бути офіційно призначений.

Детальніше про мотиви скасування статті про недостовірне декларування, незаконне збагачення, а також електронного декларування та наслідки цього рішення КСУ читайте в статті Олександра Леменова "Антикорупційний постріл в ногу Зеленського" для ZN.UA.