UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада заборонила рекламу ліків на упаковках з метою гарантованого державою захисту конкуренції

Законопроект було внесено до Верховної Ради 20 травня

318 народних депутатів підтримали зміни до закону "Про лікарські засоби" (щодо маркування) №11172. Ухвалений в цілому  закон забороняє рекламу лікарських засобів на упаковці.

Читайте також: Альтернатива на здоровʼї: як великі аптечні мережі змушують українців купувати БАДи замість ліків

Метою прийняття такого закону є встановлення відповідності вимог національного законодавства щодо маркування лікарських засобів до вимог Директиви Європейського Парламенту і Ради 2001/83/ЄС від 6 листопада 2001 року «Про Кодекс Співтовариства щодо лікарських засобів, призначених для застосування людиною».

Документ забороняє нанесення на первинній та вторинній (за наявності) упаковці лікарських засобів будь-якої реклами та інформації рекламного характеру, яка сприяє просуванню лікарського засобу на ринку.

Водночас на упаковці можна згадати виробника та власника реєстраційного посвідчення, a також викласти інформацію про застосування лікарського засобу.

Крім того, встановлюється заборона роздрібної торгівлі лікарськими засобами, оптової торгівлі лікарськими засобами та/або імпорт лікарських засобів, маркування яких містить будь-яку інформацію рекламного характеру, а також будь-яку інформацію про інших юридичних або фізичних осіб, які не є виробником лікарського засобу або заявником (власником реєстраційного посвідчення) на лікарський засіб, крім:

лікарських засобів, які ввозяться на територію України з маркуванням та інструкцією про застосування/короткою характеристикою лікарського засобу, викладеними мовою оригіналу (мовою, відмінною від державної), за результатами:

закупівлі, проведеної особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я,
або закупівлі, проведеної із залученням особи, уповноваженої на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, за кошти місцевих бюджетів,
та/або за результатами закупівельної процедури, проведеної спеціалізованою організацією, яка здійснює закупівлі, на виконання угоди щодо закупівлі між центральним органом виконавчої влади України, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, та відповідною спеціалізованою організацією, яка здійснює закупівлі;

лікарських засобів, які ввозяться як гуманітарна допомога;

незареєстрованих лікарських засобів, ввезення яких на територію України дозволено у випадках, визначених статтею 17 закону.

Ухвалення закону має сприяти підвищенню захисту прав споживачів лікарських засобів, посиленню відповідальності виробників та продавців лікарських засобів, а також підвищенню гарантованого державою захисту конкуренції у підприємницькій діяльності.

Читайте також: В Україну через Польщу ввозили підробні ліки з Росії

Законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" (щодо маркування лікарських засобів) було внесено до Верховної Ради 20 травня.

Закон набирає чинності через 4 місяці після публікації.