UA / RU
Підтримати ZN.ua

Продукти з індексу борщу за рік подорожчали

Деякі стали дешевшими.

Порція борщу на чотирьох осіб, приготовлена за традиційним українським рецептом, коштуватиме зараз 65,16 гривень.

У порівнянні з жовтнем минулого року, його вартість зросла на 5,52%, повідомляється на сайті Офіс ефективного регулювання.

Згідно з проведеним моніторингом цін, найбільше подорожчали:

Інші складові національного продукту також зросли у ціні, але не значно.

Читайте також: В Україні зросли ціни на житло — Держстат

Вказується, що дешевшою стала картопля – ціна впала на 8,05% і сметана - мінус 8,04% від ціни 2020 року.

Ілюстрація із сайту Офісу регулювання

Індекс борщу аналітики вважали по п'ятилітровій каструлі, виходячи з такого рецепту: 300 грам свинини, 500 грамів картоплі, 500 грамів буряку, 200 грамів моркви, 300 грамів капусти, 200 грамів ріпчастої цибулі, 200 грамів сметани.

У листопаді 2015 року п'ятилітрова каструля борщу коштувала 46,74 грн, а у 2016 році обходилася у 39,93 грн, у 2017-му – 59,47 грн, у 2018-му – 66,8 грн, у 2019-му – 73 07 грн.

Найдорожчим інгредієнтом завжди було м'ясо.

Попри рекордний урожай пшениці, ціни на хліб продовжать зростати, повідомив президент ВАП Юрій Дученко.

Експерт також назвав три основні причини зростання цін.