UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закуповувати засоби індивідуального захисту варто за “докарантинним” законодавством – оглядачка

У березні уряд спростив процес закупівлі ЗІЗ та ПЛР-тестів, що впливає на якість.

Якщо медики будуть правильно використовувати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) належної якості, це допоможе мінімізувати ризик зараження коронавірусом при лікуванні пацієнтів. Однак, попри всі зусилля забезпечити ними лікарні, проблема залишається актуальною. Якщо не для обивателів, то для чиновників і лікарів точно, пише в своїй статті для ZN.UA Алла Котляр.

У березні через світовий дефіцит уряд вирішив прибрати додаткові регуляторні бар'єри - застосовувати скорочені процедури закупівлі, без проведення тендеру, а також спростити процедури експорту ЗІЗ в Україні. Завдяки цьому в квітні вийшло забезпечити лікарів і лабораторії необхідними медичними виробами. При цьому Кабінет міністрів дозволив використання ЗІЗ і тест-систем без фактичного підтвердження їх якості.

"Хоча ситуація в світі і в Україні на даний момент змінилася, на вітчизняному законодавстві це не відбилося. Безліч тест-систем і ЗІЗ виробляються або поставляються в країну без відповідного контролю з боку держави. Якщо виробник, після проведення деяких випробувань, вказав, що ЗІЗ відповідає стандарту захисту від вірусу або що ПЛР-тест має досить високий відсоток специфічності і чутливості, Україна цьому довіряє", - пише Котляр.

Водночас мінімум у трьох структур є законодавче право дозволити використовувати ті чи інші ЗІЗ - це Держслужба з питань праці, Держслужба з лікарських засобів і контролю за наркотиками та Міністерство охорони здоров'я. Однак, такі дозволи вони дають без відповідних лабораторних випробувань і контролю.

Читайте також: Збільшення числа ліжкомісць для пацієнтів з коронавірусом мало чим допоможе в процесі лікування - оглядачка

"Як облздоров'я або лікарня, приймаючи рішення про закупівлю, може розібратися, бачачи в реєстрі понад 100 різних ПЛР-тестів і ще більше - ЗІЗ, кожне з яких на законних підставах вважається ефективним? Необхідно повернутися до законодавства, яке діяло до березня 2020 року, тобто до повної процедури проведення тендерів при здійсненні держзакупівель. Це дозволить забезпечити і перевірку якості ЗІЗ і ПЛР-тестів", - пише автор.

Котляр зазначила, що саме держава має гарантувати те, що українські лікарі використовують костюми з відповідним рівнем біозахисту. Як і подбати про формування резервів, які дозволять уникнути спекуляції з вартістю на ринку для звичайних громадян, подібно до того, як це було в березні.

При цьому зараз деякі регіони мають двомісячний запас костюмів біозахисту, а запаси деяких обчислюються днями. А різницю в забезпеченості регіонів ЗІЗ повинен вирівняти МОЗ, ввівши рамку, єдині правила розрахунку, якою вона має бути.

Детальніше про те, що не зробила влада за 8 місяців і що зобов'язана почати робити прямо зараз, читайте в статті Алли Котляр "Коронавірус: помилкова вагітність влади".