UA / RU
Підтримати ZN.ua

Працевлаштування неповнолітніх: що треба знати працівнику і роботодавцю

Роз'яснення дали у Держпраці.

В Україні у школах тривають літні канікули, тому деякі підлітки шукають підробіток. Вони мають додаткові гарантії під час працевлаштування. Фахівці Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли про нюанси роботи неповнолітніх та пояснили, чи може роботодавець їх звільнити.

Чи існують квоти на працевлаштування підлітків

Фахівці пояснили, що держава встановлює спеціальну квоту (5% працівників за попередній рік для організацій, що мають понад 20 працівників) для певних категорій працівників, включно з неповнолітніми:

Читайте також: Суспільно корисні роботи: чи може працівник розірвати трудовий договір

Дана квота є обов’язковою для роботодавців.

«У разі невиконання доведеться сплатити штраф за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні у двократному розмірі мінімальної заробітної плати», – йдеться у повідомленні.

Для працездатної молоді від 15 років перше робоче місце має надаватися на термін не менше двох років.

Чи може роботодавець звільнити неповнолітнього працівника

Фахівці пояснили, що при розірванні трудового договору з ініціативи роботодавця необхідно обов’язково отримати згоду районної (міської) служби у справах дітей.

«Якщо підприємство ліквідується чи скорочує штат або працівник не відповідає виконуваній роботі через недостатню кваліфікацію та стан здоров’я, звільнити підлітка дозволяється лише у виняткових випадках з обов’язковим його працевлаштуванням», – наголосили вони.

Також законодавство дозволяє розірвати трудовий договір на вимогу батьків, усиновителів і піклувальників неповнолітнього, а також держорганів – якщо така робота шкодить здоров’ю працівника або порушує його інтереси.

Читайте також: Відпуcтка під час війни: чи можуть її отримати працівники, які виїхали за кордон

З якого віку неповнолітні можуть працювати в Україні

Дозволений вік для працевлаштування є таким:

До яких робіт заборонено залучати неповнолітніх

Підлітків забороняється залучати до:

Держпраці

Раніше ми писали, чи може роботодавець на період дії воєнного стану перенести строки проведення медогляду працівників або допустити до роботи людину, яка його не пройшла.