UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко сподівається на прийняття Генасамблеєю ООН резолюції з прав людини в Криму

Український президент розраховує, що ООН засудить порушення прав людини окупантами в Криму.

Президент України Петро Порошенко розраховує, що Генеральна асамблея ООН проголосує за резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)", яка була прийнята на засіданні Третього комітету Асамблеї.

"Розраховую, що Генеральна Асамблея ООН підтримає цей документ і засудить порушення прав людини, дискримінаційні заходи і практику з боку російської окупаційної влади стосовно жителів анексованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп", - йдеться у зверненні Порошенка з нагоди Міжнародного дня прав людини.

Президент додав, що в умовах російської агресії проти України проблема захисту прав і свобод людини стоїть особливо гостро і в цьому питанні наша держава підтримує увесь цивілізований світ.

Порошенко зазначив, що Україна докладає максимум зусиль, щоб українські політв'язні, яких в Росії безпідставно кинули за ґрати, повернулися на рідну землю.

Читайте також: ООН зафіксувала зменшення кількості жертв серед мирних жителів в Донбасі

Нагадаємо, 16 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН більшістю голосів підтримав український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". 73 члени комітету проголосували за резолюцію. 23, в тому числі, РФ, Білорусь, Китай, Казахстан і Сербія – висловилися проти.

Нагадаємо, 15 листопада Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту.

Як наголошується в звіті, встановлення факту початкової інтервенції, яка потягнула за собою окупацію, не потрібне.

Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.