UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер керівник Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд

Художник тривалий час боровся із хворобою.

Помер очільник Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, цю інформацію «Бабелю» підтвердили у музеї. Художникові було 59 років, причиною смерті стала тривала хвороба.

Олександр Ройтбурд народився в 1961 році в Одесі, закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту.

У грудні 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею, проте облрада відмовилася затверджувати його результати. Директором музею художника призначив голова Одеської ОДА Максим Степанов. З новим керівником уклали п'ятирічний контракт, що не завадило його звільнити.

У Міністерстві культури вважали безпідставним рішення Одеської облради стосовно Ройтбурда. Проте у лютому 2020 року художника звільнили вдруге, за рішенням Одеського апеляційного суду.

На думку суддів, Олександр Ройтбурд був призначений на посаду відповідно до законної процедури, але у своїй роботі допустив «низку порушень»: проводив у музеї концерти, не пустив у фонди з перевіркою депутатів тощо.

Читайте також: Ці люди знову мене звільнили: Ройтбурд залишає посаду директора музею за рішенням суду

Із кінця 80-х минулого століття художника Олександра Ройтбурда сприймали як збурювача спокою. Резонансні творчі пошуки, гучні проєкти, нескінченні дискусії на теми не тільки творчі, а й суспільні. Ройтбурд тонко вловлював настрої часу і постійно змінювався – зовні і внутрішньо.

Без Ройтбурда важко уявити художню Одесу й арт-життя України. Як справжній патріот України художник не заплющував очі на процеси в культурній політиці, що йдуть не на благо, а інколи навіть на шкоду прагненню українців побудувати європейську демократичну державу.

Докладніше про світосприйняття художника читайте в інтерв’ю Марії Гудими з Олександром Ройтбурдом «Культура має формувати свідомість, а не обслуговувати» у ZN.UA.