UA / RU
Підтримати ZN.ua

“Політексперт” з телеканалів Медведчука отримав підозру у держзраді

Минулого року його вже заочно засудили на 10 років.

СБУ повідомила про підозру у держзраді “політексперту” Михайлу Шпіру, який був частим гостем на телеканалах Медведчука. Прокремлівський пропагандист переховується на тимчасово окупованій території Херсонської області, повідомляє СБУ в Telegram.

Читайте також: Яхту Медведчука віддаватимуть на продаж з онлайн-трансляцією – є заявки світових аукціонних будинків

Зазначається, що пропагандист у 2020 році втік до Москви. В СБУ нагадали, що в червні 2023 року він уже заочно отримав 10 років тюрми з конфіскацією майна.

“Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання. Зокрема, кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами. На початку повномасштабного вторгнення РФ Шпір став одним із основних рупорів Кремля, який публічно підтримав Путіна в агресивній війні проти України”, – розповіли у спецслужбі.

В СБУ додали, що після захоплення Херсона зрадника призначили заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій у місцевій окупаційній адміністрації РФ.

Читайте також: У Європарламенті вимагають розслідувати підкуп Росією європейських політиків 

Слідчі встановили, що він санкціонував підрив вежі українських мобільних операторів та телерадіомовлення, коли російські війська тікали з правобережжя.

“Серед іншого, Шпір публічно закликав російський Генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах нашої держави, щоб повністю вивести їх з ладу. За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю учасника спеціальної воєнної операції”, – зазначили в СБУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

Нагадаємо, Чехія ввела санкції проти колишнього українського депутата, якого в Україні підозрюють у державній зраді, кума президента Росії Владіміра Путіна Віктора Медведчука.  Як заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, санкції є відповіддю на викриту нещодавно проросійську мережу,  яка намагалася розгорнути операцію впливу в Чехії. Під санкції також потрапив колишній генеральний продюсер каналу «112 Україна» Артем Марчевський, та створена ними компанія «Голос Європи». ЗМІ стверджують, що проросійських агентів вдалося викрити завдяки сприянню Служби безпеки України.