UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погіршення ситуації з COVID-19: де в "помаранчевих" зонах посилили карантин

Частина обласних центрів з "помаранчевої" зони впритул наблизилися до "червоної зоні"

Станом на 18 березня в Україні 11 областей та Київ знаходяться в "помаранчевій" зоні карантину за показниками поширення коронавірусу та 4 області - "червоні". Області, що знаходяться в "помаранчевій" зоні мають слабші обмеження, ніж обмеження, які діють в "червоних" регіонах. ZN.UA повідомило, які області з "помаранчевої" зони вирішили зробити карантин жорсткіше через погіршення епідситуації.

Згідно з даними МОЗ в "помаранчевій" зоні знаходиться Київ, Київська область, а також Вінницька, Донецька, Львівська, Миколаївська, Одеська, Херсонська, Сумська, Черкаська, Тернопільська, Хмельницька області. У "червоній" залишаються Чернівецька, Івано-Франківська, Закарпатська і Житомирська області.

Київ

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що з 20 березня в Києві вводять суворі карантинні обмеження, які триватимуть до 9 квітня включно. За його словами місто вже через тиждень може виявитися в "червоній" зоні.

Буде заборонено:

- роботу закладів культури (закриють кінотеатри, театри, музеї, концертні
зали);
- роботу ТРЦ (крім продуктових магазинів, аптек, зоомагазинів, магазинів з продажу засобів гігієни і побутової хімії);
- проведення релігійних богослужінь (якщо не забезпечена площа приміщення не менше 10 м2 на 1 особу);
- проведення масових заходів (розважальних, спортивних, культурних, рекламних та інших);
- присутність глядачів на спортивних змаганнях.

Крім того, будуть діяти такі обмеження:

- заклади громадського харчування будуть працювати виключно на винос;
- автозаправки будуть працювати при дотриманні суворих карантинних норм та без функціонування кафе;
- перукарні, салони краси працюватимуть за попереднім записом. Як і фітнес і спортивні зали - але без групових занять;
- школярі після карантину будуть навчатися дистанційно. Дитсадки працюватимуть при дотриманні карантинних обмежень;
- всі підприємства та організації бюджетної сфери переходять на дистанційну роботу;
- приватний бізнес також повинен максимально перейти на дистанційну форму роботи. Крім підприємств критичної інфраструктури.

Львів і область

У Львові з 19 до 28 березня буде введено посилений карантин. В області також зростає кількість хворих на коронавірус та госпіталізованих, регіон також наближається до "червоної" зони карантину.

Які зміни чекають львів'ян:

- молодша школа йде на канікули, старші класи продовжують дистанційне навчання;
- припиняють роботу всі установи культури: театри, кінотеатри, музеї, концертні майданчики;
- заклади громадського харчування працюють «на винос» та доставку;
- в торгових центрах працюють продуктові магазини, аптеки та зоомагазини;
- господарські магазини працюють на видачу за попереднім замовленням;
- всі масові заходи переносяться;
- салони краси та спортивні зали працюють за індивідуальним попереднім записом.

Вінниця

З 13 березня в регіоні діють деякі обмеження "червоної" зони карантину. Заборонено проведення будь-яких масових заходів та роботи спортивних установ і закладів культури.

Харків і область

У Харківській області прийняли рішення щодо посилення карантинних заходів з 18 березня. Учні середньої та старшої шкіл в регіоні переходять на дистанційне навчання.

Миколаїв

Уряд вирішив посилити карантин в регіоні з 17 березня. З цього дня вихованці позашкільних і загальноосвітніх установ переведені на дистанційне навчання. Рівень госпіталізації в регіоні перевищує 90%.

Ірпінь

У місті посилюють карантин з 17 березня по 5 квітня. Школи Ірпіня повернулися на дистанційне навчання.

Полтава

У четвер, 18 березня, у Полтаві тимчасово припиняють роботу театри, музеї, бібліотеки. Всі концерти також скасовують.

Можуть ввести локдаун по всій Україні?

За прогнозами Міністерства охорони здоров'я пік третьої хвилі припаде на середину весни, а зростання кількості нових випадків інфекції може бути до кінця квітня. У Національній академії наук вважають, що весняна хвиля епідемії триватиме до середини травня. Тому в цей час можливе введення локдауна. Ще 15 березня глава МОЗ Максим Степанов заявив, що в Україні можуть ввести локдаун, якщо більше 50% областей перейдуть в червону карантинну зону. Однак, якщо збережеться нинішня динаміка, його ще можна уникнути. Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко заявив, що локдаун в Україні введуть, коли буде існувати загроза системі охорони здоров'я.

Минулого тижня обласна комісія ТЕБ та НС рекомендувала навчальним закладам перейти на дистанційне навчання, крім початкових класів. Вже близько 50% шкіл це зробили.

Кабмін звернувся до мерів міст у зв'язку з погіршенням епідемситуації по коронавірус. В уряді заявили, що влада, в разі потрапляння їх регіону в "помаранчеву зону", може сама вводити більш суворі карантинні обмеження.

Кабінет міністрів продовжив в Україні загальнонаціональний карантин, який почав діяти з 24 лютого. Триватиме він мінімум до 30 квітня, однак цей термін не остаточний.

Читайте також: В Івано-Франківській області працюватиме мобільний шпиталь для ковідних хворих

Як повідомляло ZN.UA, Верховна Рада може піти на тритижневий карантин. Остаточне рішення з цього питання буде прийнято шляхом голосування в п'ятницю, 19 березня.

Відзначимо, що генеральний директор Центру громадського здоров'я Роман Родіна повідомив, що в Україні нарахували 1362 випадка повторного захворювання на COVID-19 в українців.

За даними аналітиків, смертність від коронавірусу в пік пандемії можна знизити на 50 осіб на добу, якщо 95% українців не будуть нехтувати масками. Але чи готові до цього наші співвітчизники, читайте в матеріалі "Маска, я тебе знаю! ".