UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пєсков згадав, кому належить Донбас, коли почав говорити про його занепад

Він додав, що Росія турбується про російськомовне населення регіону.

Прессекретар глави Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що наразі немає потреби коментувати слова Владіміра Путіна про підтримку Донбасу. Він підтвердив, що саме Україна є батьківщиною окупованих теріторій, щоправда лише тоді, коли почав говорити про їх занепадом, причиною якого можна вважати кілька років російської окупації. 

"Тому що не забувайте, що цей регіон абсолютно відкинуто Україною і живе вже не перший рік в умовах жорстокої блокади з боку своєї батьківщини", - заявив Пєсков, інформує видання "РИА Новости". 

Він додав, що Росія турбується саме про російськомовне населення, яке проживає в цьому регіоні. 

Проте Пєсков не став коментувати слова Путіна про нарощування підтримки Донбасу. 

"Президент же назвав, це не вимагає якихось додаткових роз'яснень... Я не буду якось конкретизувати це, але, по-моєму, цілком очевидно, президент сказав все досить відкрито", - додав Пєсков.

Читайте також: ЕСПЛ у вересні 2021 року планує розглянути справу "Україна проти Росії" щодо Донбасу – Ліщина

Нагадаємо, ЄСПЛ вирішив приєднати до міждержавної справи “Україна проти Росії” щодо Донбасу ще два інші справи, в тому числі й щодо збиття пасажирського лайнера MH17.

Також повідомлялося про те, що на розгляді Європейського суду з прав людини знаходяться п'ять міждержавних справ, поданих державою Україна проти Росії. Одну справу від 2015 ЄСПЛ скасував на запит самої України. Справа стосувалася репресій російської окупаційної адміністрації проти кримських татар. 

Наступні міждержавні справи від 2014 і 2016 років пов'язані з окупацією Росією Криму та військовою агресією на Донбасі. За цими позовами рішення ще не прийняті. Ще одна справа з 2014 року пов'язана з протиправним вивезенням представниками російської окупаційної адміністрації в ОРДЛО на територію РФ українських дітей. 

У 2018 році Україна подала два позови проти Росії у зв'язку з переслідуванням українських громадян і протиправним захопленням в Керченській протоці і захопленням на російській території українських військових моряків, катерів і буксира.

Значущих результатів із припинення російської агресії та деокупації Донбасу як не було, так і немає. То чи не час змінювати «формат і стратегію»? Про це розмірковує Тетяна Силіна у статті «Подорож із Парижа до Берліна із зупинкою в Мінську завдовжки рік».