UA / RU
Підтримати ZN.ua

П’ятеро українців повернулися додому після лікування у Білорусі

Усі цивілізовані країни зупинили авіасполучення з Мінськом, тож наших громадян, які одужували після складних операції, перевезли через кордон на реанімобілі.

Українців, які лікувались у Білорусі і «застрягли» після зупинки авіасполучення з цією країною, повертатимуть додому на реанімобілі. У такий спосіб вже повернулись п’ятеро наших співвітчизників, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Вночі 13 червня спецтранспорт привіз до України черкащанина Андрія, у Білорусі чоловіку робили пересадку нирки (через законодавчі перепони донедавна українці були змушені їздити на трансплантацію органів до сусідніх країн – ред.). По допомогу до МЗС звернулася його дружина Людмила Іванова.

«Сьогодні вночі кордон Білорусі та України перетнув реанімобіль з чоловіком Людмили Іванової Андрієм. Ми вже повернули до України п’ятьох пацієнтів, які звернулися по допомогу. Нині очікує нашої допомоги у поверненні з Білорусі ще одна людина», - пише Кулеба у Facebook.

Схема евакуації, за словами міністра, вже напрацьована, тож щойно ця людина буде готова повернутися на батьківщину, її вивезуть.

Кулеба подякував Посольству України у Білорусі за організацію необхідних дозволів для прикордонників, медиків та всіх державних установ, а посадовцям Харківської, Рівненської, Київської та Черкаськьої ОДА – за співпрацю, зокрема, надання спецтранспорту.

«Якщо будуть ще звернення – нікого не залишимо без уваги, захисту та допомоги», - додав він.

За даними МОЗ, станом на кінець травня у Білорусі перебували 26 українців на лікуванні, ще чотири проходили обстеження. 

Читайте також: Понад 100 українців вже евакуювали із сектора Газа – Кулеба

Нагадаємо, 26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. На початку червня EASA заборонило європейським компаніям літати над Білоруссю, повітряний простір ЄС закрили для білоруських авіакомпаній.

23 травня в аеропорту Мінська під приводом «загрози мінування» посадили літак Ryanair з опозиційним журналістом Романом Протасевичем на борту. Наказ підняти у повітря винищувач МіГ-29 віддав особисто білоруський диктатор  Алєксандр Лукашенко, однак сама спецоперація курувалася і розроблялася ФСБ Росії.

Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу, затримали. Із затриманими «працюють» у СІЗО, під фізичним та психологічним тиском Протасевич визнав себе «винним» в організації протестів у Білорусі.

Докладніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича, яким може бути покарання Європи для диктатора, котрий загрався, і що слід робити Україні у ситуації, що склалася, читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів» у ZN.UA.